Onko glukomannaani todella ruoka-aine joka tukee painonpudotusta?

Onko glukomannaani todella ruoka-aine joka tukee painonpudotusta?

Olen kamppaillut ylipainon kanssa jo pitkään. Olen kokeillut mm. kaikenlaisia ihmediettejä ja liikunnan lisäämistä, mutta mikään ei tunnu auttavan sillä saan suuren osan kaloreista syömällä yksinkertaisesti liian paljon hiilareita. Rakastan pastaa, mutta ikävä kyllä se kerryttää kiloja salakavalasti kehoon. Painoindeksi on jo uhkaavasti yli kolmenkympin ja ikää ei ole kertynyt kovinkaan paljoa. Olen etsinyt jo pitkään keinoa millä saisin oman ruokavalion kuntoon, mutta se tuntuu todella vaikealta. Ruoka vain on välillä liian hyvää ja tulee syötyä todella isoja annoskokoja. En syö kovinkaan paljon leipää, mutta kaikki italialainen on todellista herkkua. Huolestuin toden teolla omasta painostani käytyäni vuosittaisessa työterveystarkastuksessa, sain kuulla että omat veriarvot olivat hieman koholla. Ei mitenkään kovin pahasti, mutta kuitenkin sen verran että omat hälytyskellot alkoi soida ja pisti hieman mietityttämään.

Kuulin kaverilta hiilarittomista nuudeleista, joita saa myös pastana. Ilmeisesti kyseessä on niin sanottu glukomannaani tai konjac kuitu? Nämä valmisteet ovat kai pastan tai nuudeleiden tapaisi, mutta niiden sisältämä kalorimäärä on huomattavasti pienempi. Glukomannaanilla on kai ihan EU:n hyväksymiä terveysväittämiä painonpudotukseen liittyen. Mutta onko tosiaan näin ja millä annostuksella glukomannaania tulisi nauttia? Mitä tarkoittaa kun joissakin tuotteissa sanotaan, että auttaa ylläpitämään normaaleja kolesteroliarvoja. Alentaako valmiste siis arvoja vai ei?

Löysin netistä ihan kapselimudossa glukomannaania, mutta olisiko tuollainen pasta tai nuudeli valmiste kuitenkin parempi painonpudotuksen kannalta? En oikein tykkää niellä kapseleita, ja haluaisin puuttua siihen suurimpaan ongelmaan joka saa painoni nousemaan eli siihen iänikuiseen pastan himoon. Voisin toki kokeilla korvata pastaa juureksilla ja muilla rehuilla, mutta ei ne oikein maistu samalla ja ne eivät oikein täytä vatsaa. Ja sitten pääsee nälkä yllättämään. Kaiken lisäksi välipalat mitä työpaikalta saa eivät ole siitä terveellisimmästä päästä. Tämä ihmekuitu glukomannaani vaikuttaa sen verran lupaavalta, että haluaisin sitä kokeilla. Osaatteko neuvoa onko sen käyttö pitempiaikaisesti terveellistä esim. pastan korvikkeena? Ja missä muodossa tätä kuitua on oikein saatavana.

Löysin netistä nuudeleita ja pastaa. Osa oli merkitty shirataki nimellä onko tämä sama asia kuin glukomannaani vai onko se ihan täysin eri tuote? Muita vinkkejä painonpudotukseen? Olisin todella kiitollinen vastauksesta ja muista vinkeistä siihen miten saisin oman painon kuriin. Ylipaino on vaivannut minua aina armeijasta lähtien, jonka aikana sain kerättyä lisäkiloja. Painon nousu jatkui opintojen jälkeen ja nyt työelämä vie kaiken ajan, eikä oikein jää aikaa tarkkailla omia syömisiä. Millä ihmeen keinolla saisin itseäni niskasta kiinni ja painon putoamaan normaaleihin lukemiin. Onko yhden ruoka aineen vaihtamisella mitään merkitystä koknaisuuteeen. Haluisin saada oman ruokavalion suht kuntoon, ja ehkä aloittaa myös aktiivisemman liikunnan. Onko jossain pk-seudulla tarjolla jotain tukiryhmää liikalihaville tai voinko kysyä neuvoa työterveyshuollosta asian suhteen?

Nimim. Ylipainoinen

Lähteet:
https://www.weightworld.fi/superfoodit-glukomannaani.html

Vastaus

Glukomannaani on kuitu, joka imee itseensä 300 kertaa painonsa verran nestettä. Sitä syödään ennen aterioita. Valmiste on saanut Euroopan elintarvikevirastolta Efsalta luvan käyttää terveysväittämää, jonka mukaan se auttaa painonpudotuksessa, kun samalla ruokavaliota kevennetään. Glukomannaania syödään kolme kertaa päivässä kerrallaan vähintään 1 grammaa kahden vesilasillisen kera. Helsingin sanomat haastatteli 23.5.2013  lihavuustutkija  Kirsi Pietiläinen  ja pyysy häntä arvioimaan erilaisia laihdutusmenetelmiä. Glukomannaanista tutkija totesi, että "vaikutus voi olla kilon pari, jos sitäkään. Kannattaa sen sijaan syödä kuituja, esimerkiksi kauraleseitä tai pellavansiemeniä". Tutkijan mukaan ainoat toimivat laihdutusmenetelmät ovat sellaisia, joissa syödään normaalia ruokaa.

Liikalihaville on olemassa tukiryhmiä, mutta niihin tulee hakeutua terveyskeskuksen tai työterveysaseman kautta. Kysyin asiaa Helsingin terveyspalveluiden neuvonnasta. Sieltä annetun neuvon mukaan, kannattaa soittaa omaan terveyskeskukseen ja selitttää puhelimessa, että haluaa apua liikalihavuuteen. Puhelinpalvelu ohjaa sitten eteenpäin. Joissain tapauksissa tukiryhmään vaaditaan lääkärin lähete, joskus terveydenhoitaja riittää.

Kommentit (0)

Vastauksesi