Onko eri vuorokaudenajoille olemassa tarkkaa määritelmää?

Onko eri vuorokaudenajoille olemassa tarkkaa määritelmää?

Onko aamuyölle, aamulle, aamupäivälle, päivälle, iltapäivälle, alkuillalle, illalle ja yölle määritelty jotkin viralliset kellonajat, joihin edellämainitut vuorokaudenajat viittaavat?

Vastaus

Täysin virallisesti aikoja ei varmaan ole kirjoitettu kiveen, mutta päivä alkaa kello 12, päivänaikoja on aamu, päivä, ilta ja yö. Kun 24 tuntia jakaa neljällä tulee kuusi. Laskelmien mukaan päivänajat menevä näin:aamu: 6-12
päivä: 12-18
ilta: 18-24
yö: 24-6"

Eri lähteet viittasivat siihen että aikakäsitys ja sen muotoutuminen liittyy ihmisten käyttäytymiseen, kulttuurihistoriaan ja uskontoon. Me suomalaiset miellämme, että aamu alkaa noin kuudelta, aamupäivä noin yhdeksältä, päivä ja iltapäivä kello kahdentoista jälkeen ja ilta klo 18 jälkeen. Nämä ovat kulttuurisidonnaisia sanattomia sopimuksia, jotka ovat muotoutuneet meidän ihmisten välisessä käyttäytymisessä.

Ei liene kuitenkaan sattumaa että katolisen kirkon rukoushetkien kellonajat ovat melko samat kuin meidän käsityksemme vuorokaudenajasta ja sen jaosta. Huomioitavaa on myös se että islamilaisessa ja juutalaisessa kulttuurissa vuorokausi alkaa auringon laskusta. Suomen kulttuurihistoriaan liittyen, tehdessämme kysymyksestänne radio-ohjelmaa, toimitukseen soitti kuuntelija, joka oli löytänyt nämä käytetyt aikamääreet Kalevalaan liittyvästä selitysteoksesta, ne myötäilevät aikaisemmin mainittua. Julkaisu on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisu nro 172, julkaistu 1942, tekijöinä Krohn, Tarkiainen, Tunkelo ja Turunen.

Nykyaikana ajan määritykset liittyvät vahvasti käyttäytymiseen esimerkiksi koska syömme lounasta ja koska sanomme 'Hyvää päivää'. Näihin kysymyksiin neuvoja antavat erilaiset Käytösoppaat ja nämä käytännöt vaihtelevat maittain. Virolaiset ja ranskalaiset eivät toivota 'hyvää huomenta' kertoo Teppo Korhonen kirjassaan Tervehdys ja hyvästely, Suomen antropologinen seura, 1996.

Kysy.fi otti myös yhteyttä Almanakkatoimistoon ja olimme puhelimitse yhteydessä dosentti Heikki Ojaan. Hän kertoi että, tähtitieteellisessä mielessä: aamu alkaa siitä kun auringon yläreuna pilkistää ensimmäisen kerran taivaanrannan takaa, ja ilta siitä kun viimeinen auringonsäde katoaa. Tähtitieteellinen keskipäivä, siis se hetki kun aurinko on etelässä saattaa vaihdella klo 12 noin klo 13.30:een.
http://almanakka.helsinki.fi/

Heikki Oja on kirjoittanut Aikakirjan (1999) jossa hän toteaa: 'Nykyihmisen vuorokausi vaihtuu keskiyöllä. Tämä on vain sopimuskysymys, sillä vuorokaudessa on muitakin sopivia aloituskohtia. Vuorokausi voisi alkaa vaikkapa auringon noustessa, auringon ollessa korkeimmillaan taivaalla tai auringon laskiessa. .. Kaikkia näitä vuorokauden alkukohtia on käytetty eri kulttuurien piirissä.'

Lentämiseen liittyvä yön ja päivän määritelmä: Yö (night) - Auringon laskun ja nousun välinen aika silloin kun valaisematonta kohdetta (savupiippua mastoa tms.) ei selvästi voida erottaa 8 km etäisyydeltä. Epävarmoissa tapauksissa katsotaan yön vallitsevan. Määrittely löytyy Ilmailulaitoksen julkaisemista (Ilmailumääräys OPS M1-1) Lentosäännöistä/määritelmät. Yön määrittelyllä on merkittävä rooli lentösääntöjen sisällössä. Asian tuntee jokainen lentämisen kanssa tekemisissä oleva/ollut."

Kommentit (0)

Vastauksesi