Onko enään mikään automerkki 100% alkuperäisellä omistaja suvulla?

Onko enään mikään automerkki 100% alkuperäisellä omistaja suvulla?

Entä onko mikään auto enään kokonaan omaa tuotantoa?
Mm. toyota proace käsittääkseni perustuu renaultin johonkin malliin. (ainakin moottori on rellun) Sekä mersun lava-auto perustuu Ford rangeriin?

Vastaus
05.11.201913:17
82686
14

Isommat tunnetut automerkit ovat pörssissä ja sitä kautta niillä on lukuisia omistajia, joskin perustaja saattaa edelleen olla pääomistaja (kuten esim Tesla). Tuntemattomammista merkeistä ehdon voisi täyttää esim Pagani, Koenigsegg ja Tata, mutta niilläkin voi olla perustajan lisäksi pienosakkaita, on hyvin yleistä, että toimitusjohtaja ja johtoryhmäläiset omistavat pienen määrän osakkeita, vaikkei yritys pörssissä olisikaan. Morgan oli pitkään Morgan-suvun hallussa, mutta viime keväänä italialainen sijoitusyhtiö osti pääosakkuuden.

Varmasti mikään auto ei ole 100% omaa tuotantoa, ainakin esim renkaat, ikkunat ja verhoilukankaat/-nahat tulevat muualta. Yleensäkin autonvalmistus nykyaikana nojaa voimakkasti alihankintaan, merkkitehdas vain kasaa useilta valmistajilta tulevat osat yhteen.

Mainitsemasi "badge-engineering" (toisen valmistajan autoon laitetaan toisen merkki) on autoteollisuudessa varsin yleistä. Esim Vauxhall (UK:ssa) ja Opel (muu maailma) ovat sama auto.

Kommentit (0)

Vastauksesi