Onko elinkautinen suomessa elinikäinen rangaistus, jos on niin kuinka moni...

Onko elinkautinen suomessa elinikäinen rangaistus, jos on niin kuinka moni...

Hei !
Onko elinkautinen suomessa elinikäinen rangaistus, jos on niin kuinka moni vanki sitä istuu / on istunut ?
Monta vuotta elinkautista yleensä joutuu kärsimään ?
Ja miten siitä saa armahduksen?

Vastaus

Suomessa elinkautistuomioita annetaan vuosittain muutamia. Vuonna 2010 tuomiota kärsi 158. Tuomio kestää keskimäärin 13 vuotta, yli 21-vuotiailla kuitenkin vähintään 12 vuotta.

Suomessa vankeutta voidaan tuomita joko elinkaudeksi tai määräajaksi. Jälkimmäistä tuomitaan aina vähintään 14 vuorokautta ja enimmillään kaksitoista vuotta. Joskus rikoksentekijä on syyllistynyt kahteen tai useampaan rikokseen samalla kertaa. Hänet saatetaan tällöin tuomita kärsimään yhteistä rangaistusta. Yhteisen rangaistuksen enimmäispituus voi enimmillään olla viisitoista vuotta.

Suomen rikoslain perusteella voidaan määrätä elinkautinen vankeus seuraavista rikoksista:

joukkotuhonta
rikos ihmisyyttä vastaan
sotarikos
törkeä maanpetos
törkeä vakoilu
törkeä valtiopetos
murha
terroristisessa tarkoituksessa tehty tappo tai murha

Armahdus ja ehdonalainenLokakuussa 2006 tuli voimaan nykyinen laki elinkautisvankien armahtamisesta ja ehdonalaisesta vapaudesta. Presidentin armahdusoikeus säilyi, mutta nykyään kaikkien 12 vuotta istuneiden elinkautisvankien vankeuden jatkaminen tulee Helsingin hovioikeuden käsiteltäväksi. Alle 21-vuotiaana tuomittujen tapaukset otetaan käsittelyyn 10 vuoden istumisen jälkeen. Päätös ehdonalaiseen vapauteen päästämisestä tehdään Rikosseuraamusviraston arvion pohjalta. Arviointi koskee tuomioon johtanutta rikosta ja sen jälkeisiä rikoksia, vangin vaarallisuutta ja hänen vankilassa esittämiään uhkauksia sekä vangin käytöstä. Arviota tehtäessä otetaan rikosseuraamusesimiehen (ent. ylivartijan) ja vankilanjohtajan lausunnot, jotka puolestaan pohjautuvat muiden vankilatyöntekijöiden näkemyksiin.

Vuosina 2007–2010 Hovioikeus käsitteli 54 tapausta, joista on hyväksytty 21. Tuomion saaneista 2/3:lla on alkoholiriippuvuus, samoin 2/3:lla on persoonallisuushäiriö.

Jos päätös on kielteinen, vapauttamisasia tulee automaattisesti käsiteltäväksi uudelleen joka toinen vuosi. Ehdonalaiseen päästetyn elinkautisvangin jäännösrangaistuksen pituus on kolme vuotta. Viime aikoina tuomioiden keskipituus on ollut kasvussa.

Aiemmin elinkautistuomiota saattoi joutua istumaan kuolemaan asti: tällainen oli muun muassa Soson murhamies, jota presidentti Kekkonen ehdottomasti ja toistuvasti kieltäytyi armahtamasta.

Kommentit (0)

Vastauksesi