Onko eläimillä tunteet?

Vastaus

Nykytietämyksen mukaan on jo erittäin hankalaa perustella väitettä, että eläimillä ei ole tunteita. Ristiriitaisuutta kysymykseen aiheuttaa tunteiden määrittelemisen hankaluus ja tietoisuuden tutkimukseen liittyvät vaikeudet. Johdonmukaisesti eläinten tunteet kiistävä henkilö kiistäisi tunteet myös ihmisiltä, mutta henkilö joka toimii ottamatta toisten ihmisten tunteita huomioon, tai sen olettamuksen mukaisesti ettei toisilla ihmisillä ole tunteita onkin jo sitten vastaavasti psykologian, psykiatrian ja joissakin tapauksissa jopa kriminologian kannalta kohteliaasti sanottuna mielenkiintoinen tapaus.

Erityisesti käyttäytymisekologia ja etologia, eli ne biologian alueet jotka tutkivat eläinten käyttäytymistä, sekä neurologia tukevat vahvasti väitettä että eläimillä on tunteet. Voidaan ainakin olettaa ja toimia sen mukaisesti, että eläimet, varsinkin nisäkkäät tuntevat vähintään kipua, pelkoa ja aggressiota. Isokokoisen vihaiselta vaikuttavan koiran kohtaamisessa eläinten tunteiden kiistämisessä ei ole kovinkaan paljoa mieltä. Tunteiden olemassaolon olettamista voidaan siis pitää elämää ja toisten olentojen kanssa tekemisissä olemista helpottavana ajatusmallina. Tunteiden olettaminen ja tämän olettamuksen huomioon ottaminen helpottaa myös tieteellistä tutkimusta ja eläintenhoitoa. Pitkälle meneviä vaikeasti perusteltavia johtopäätöksiä eläinten tunteista on kuitenkin vältettävä, joten varmasti voidaan sanoa, että eläimet ovat kanssakäymisissä toistensa ja maailman kanssa ikään kuin niillä olisi tunteet. Täyttä varmuutta asiasta ei vielä siis tässä vaiheessa voida sanoa.

Tietoisuuden tutkiminen ei vielä ole edennyt niin pitkälle, että osaisimme sanoa kuitenkaan aivan täsmällisesti millä tavalla tarkalleen ottaen ja kuinka vahvasti mitäkin tunteita eläimet kokevat ja kuinka pitkälle niiden tunteet vastaavat meidän ihmisten tunteita ja tuntemuksia. Osaamme kuitenkin arvioida eläinten käyttäytymisen ja aivokuvausmenetelmien perusteella, että mitä monimutkaisemmat aivot, sitä enemmän niiden tunteet vastaavat pitkälti, vaikka ei välttämättä täsmälleen niitä emotionaalisia tiloja joita me ihmisetkin koemme.

Lähteet:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article4595810.ece

http://www.newscientist.com/article/mg19426051.300-do-animals-have-emoti...

http://en.wikipedia.org/wiki/Emotion_in_animals

http://icb.oxfordjournals.org/cgi/content/full/40/6/883

http://www.google.com/books?hl=fi&lr=&id=n0W2QQuZ7IEC&oi=fnd&pg=PA3&dq=a...

http://www.google.com/books?hl=fi&lr=&id=TFRtLZSHMcYC&oi=fnd&pg=PR9&dq=a...

Kommentit (0)

Vastauksesi