Onko Eino Leinon Helka-tyttärellä lapsia?

Onko Eino Leinon Helka-tyttärellä lapsia?

Onko Eino Leinon Helka-tyttärellä lapsia? Entä Leinolla lapsenlapsia, elossa olevaa jälkikasvua? Mihin Eino Leino kuoli, kun ei kai nyt sentään ihan vain alkoholiin?

Vastaus

Eino Leino meni naimisiin kolme kertaa. Leinon ainoa lapsi, tytär Eya Helka syntyi 1906 avioliitosta Freya Schoultzin kanssa. Pariskunnan tiet erosivat 1908, kun Leinon suhde runoilija L. Onervaan muuttui läheiseksi. Vuonna 1913 Leino nai Anna Kajanuksen, mutta liitto kariutui alle vuodessa. Vielä vuonna 1921 alkoholisoitunut runoilija kosi Hanna Laitista. Myöntävän vastauksen saatuaan Leino alkoi jo katua, mutta ystävien toimesta häät kuitenkin pidettiin. Yhteiseloa uuden vaimon kanssa Leino ei käytännössä viettänyt.

Koulunsa käytyään Eya Helka muutti äitinsä luokse Pariisiin. Freya Schoultz oli ammatiltaan kielenkääntäjä ja kauppakirjeenvaihtaja. Tytär oppi Pariisin aikanaan ranskan ja ruotsin kielen, halliten ne lopulta paremmin kuin suomen. Synnyinmaahansa hän palasi 1939 ja työskenteli mm. ranskan kielen opettajana ja Yleisradiossa. Eya Helkan oma avioliitto ei kestänyt kauaa ja hän kuoli lapsettomana 1987.

Leinon elämäntavat, kiihkeä työskentely ja väliin runsas alkoholinkäyttö koettelivat terveyttä. Vuosia ennen kuolemaansa hän vietti paljon aikaa parantoloissa ja lepokodeissa. Hän kuoli sairaskohtaukseen 10.1.1926 Tuusulassa 47-vuotiaana. Varmaa kuolinsyytä ei ole osattu sanoa. Kuolintodistuksessa lukee "verenvuoto aivoihin ja siitä johtunut keuhkotulehdus". Joitakin arveluita on myös hoitamattoman sukupuolitaudin aiheuttamasta vastustuskyvyn heikkenemisestä. Tästä ei kuitenkaan ole lääketieteellistä näyttöä.

http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/2833/
Mäkelä, Hannu: Eino Leino:elämä ja runo (Otava, 1997)
Helttunen, Anne: Elämä on suuri runo (WSOY, 2003)

Kommentit (0)

Vastauksesi