Onko Barcelonassa haita?

Onko Barcelonassa haita?

Vastaus

Välimeressä on tavattu ainakin 47 hailajia. Suuri osa on pienehköjä, reilusti alle metrisistä lähtien. Monia lajeja pyydystetään, ja ne päätyvät ruokapöytään vähäkolesteroliseksi herkuksi.

Ihmiselle vaarallisia tai mahdollisesti vaarallisia Välimeren lajeja on 15, joukossa pelätty valkohai. Eniten tapauksia, joissa hai on käynyt ihmisen kimppuun joko saalistustarkoituksessa tai esimerkiksi pyydykseen jouduttuaan, on sattunut Italiassa ja itäisellä Välimerellä. Myös Ranskan alueella on ollut jokunen.

Manner-Espanjan rannikko ja siis Barcelona on tilastojen valossa Välimeren turvallisinta rantalomaseutua: tietoa yhdestäkään hain hyökkäyksestä ei löytynyt. Tarragonassa, 100 km Barcelonasta etelään, otettiin elokuussa 2007 kiinni ruskohai. Sitä pidetään vaarattomana.

Jos haluaa varmasti päästä näkemään hain Barcelonassa, joutuu menemään Barcelonan akvaarioon. Ellei tahdo samaan altaaseen haiden kanssa, mikä sekin on mahdollista tottuneille sukeltajille, niitä voi tarkkailla vedenalaisesta tunnelista käsin.

Välimeren hailajit (kattava, englanninkielinen luettelo): http://sharks-med.netfirms.com/
Uutinen Tarragonan ruskohaista löytyi Meidän Costa Blanca -lehden verkkosivuilta: http://www.meidancostablanca.com/espanjauutiset.html
Barcelonan akvaarion kotisivut (katalaaniksi, espanjaksi, englanniksi ja ranskaksi): http://www.aquariumbcn.com/AQUARIUM/index.php

Kommentit (0)

Vastauksesi