Onko avaruudessa vaakatasoa?

Onko avaruudessa vaakatasoa?

Eli onko maa "jos katsoo piiitkällä vatupassilla" auringon kanssa vaakatasossa?

2 vastausta
02.10.201521:45
1859
81

Jos tosi pitkän vatupassin asettaa maan ja auringon kanssa linjaan niin molemmat ovat juuri vatupassin päällä. Eli samassa tasossa. (Aivan kuten mitkä tahansa muutkin kaksi avaruuden pistettä on yhdistettävissä suoralla) Mutta kuten Mika sanoi, ei ole mielekästä ajatella vaakatasoa avaruudessa. Samalla pitkällä suoralla linjalla ovat kuitenkin.

Kommentit (0)
02.10.201513:51
21706
49

itse asiassa missään ei ole vaakaTASOA. se, minkä maan päällä koemme olevan vaaterissa, ei ole tasossa, jos mitataan tarpeeksi tarkkaan, vaan kaarevalla pinnalla. "vaakataso" on kohtisuorassa vallitsevan painovoimakentän keskipisteeseen. kun seisot lattialla, jalkapohjasi "osoittavat" maapallon massan keskipisteeseen. samoin on ihmisellä, joka seisoo lattialla vaikka australiassa. kun katsot asian karttapallolta, huomaat, että ette todellakaan ole samassa tasossa. kun sitä australian lattiaa ja sillä seisojaa tuodaan lähemmäksi, tuossa jonkin kilometrin päässä alkaa näyttää siltä kuin olisitte samassa tasossa, mutta ihan näin ei ole koskaan, teoriassa. rakennuksen sisällä lattia kyllä voisi olla täysin tasainen, teoriassa. yhdistettyinä nämä vaakatasot siis muodostaisivat pallon, jonka keskipisteenä on maan painovoima-

kentän keskipiste. tällaisella suunnilleen tavallisen huoneen lattian kokoisella rajatulla tasolla seisominen onnistuu tiettävästi kaikkialla universumissa, missä vain on tarpeeksi iso massakeskittymä - tai pieni massa, jolla on suuri kiihtyvyys - ja sillä pysyisi kuula vierimättä ja veden pinta lasissa olisi samansuuntainen lasin reunan kanssa ja kupla keskellä. (ei nyt puututa mustiin tai muunkaan värisiin aukkoihin tässä.) auringon ja maan muodostamalla systeemillä on oma keskipisteensä, mutta se on kovin lähellä auringon omaa keskipistettä. maan ja auringon laittaminen vatupassilla samaan tasoon ei ole mielekäs ajatus, sillä toistaiseksi ei ole löytynyt sellaista universumin keskipistettä, johon tätä auringon ja maan asemaa voisi verrata ja sanoa: pikkasen vinossa oikealle on. 

Kommentit (0)

Vastauksesi