Onko atomi elollinen vai eloton? Miten se voi perustella?

Onko atomi elollinen vai eloton? Miten se voi perustella?

2 vastausta

Kaksi perustelumahdollisuutta tulee mieleen.

1. Katsotaan ensin esimerkkejä siitä, millaisia olentoja yleensä kutsutaan eläviksi: ainakin lehmiä, tapiireja, orkideoja, homesieniä ja jopa streptokokkibakteereja. Kuitenkin jopa viruksien elollisuudesta ollaan erimielisiä, kuten voi lukea esimerkiksi täältä: http://serc.carleton.edu/microbelife/yellowstone/viruslive.html . Kaikki luetellut esimerkit ovat huomattavasti atomia suurempia ja epävarma virus on esimerkeistä kooltaan pienimpiä. Vaikuttaa siis uskottavalta olettaa, että elollisia olentoja pienemmät atomit eivät ole elollisia.

2. Etsitään jokin suhteellisen yleisesti hyväksytty elämän määritelmä. Kelvatkoon esimerkin vuoksi esimerkiksi Wikipedia, jossa kerrotaan elämästä muun muassa, että elävä olento koostuu soluista (http://fi.wikipedia.org/wiki/El%C3%A4m%C3%A4 ). Atomit eivät kuitenkaan koostu soluista, vaan solut koostuvat atomeista, joten tässäkään mielessä atomi ei ole elollinen

Kommentit (0)
35

Kiehtova ajatus on, miten kaikki elolliset koostuvat elottomista partikkeleista - atomeista! Mutta tästä herääkin seuraavanlainen kysymys: Missä kohtaa eloton muuttuu elolliseksi? Onko elollisen vaatimuksena järjettömän monimutkainen rakenne, systeemi, sen toiminta vai mikä?

Vertauksen vuoksi: Lego-palikka on eloton. Jos legoista kasaa tarpeeksi monimutkaisen systeemin, muuttuuko se eläväksi?

Kommentit (0)

Vastauksesi