Onko Ankin Talonmiehenrouva Lauhamaalla ja Leevi and the Leavingsin Neiti Niemisellä jokin yhteys?

Onko Ankin Talonmiehenrouva Lauhamaalla ja Leevi and the Leavingsin Neiti Niemisellä jokin yhteys?

Molemmissa lauluissa seikkaillaan kerrostalomiljöössä ja molemmissa henkilö neiti Nieminen on tietoinen naapureitten elämästä. Ankin laulun on säveltänyt ja sanoittanut Hector. Leevien biisin takana lienee Gösta Sundqvist.

Vastaus

Hector sanoitti "Talonmiehenrouva Lauhamaa" -kappaleen Ankin vuonna 1975 julkaistulle En anna heille anteeksi -levylle. Gösta Sundqvistin "Neiti Nieminen" on vuodelta 1980.

Ensin mainittu kuvailee talonmiespariskunnan ankean kuuloista arkea. Työt taloyhtiössä taitaa enimmäkseen tehdä rouva Lauhamaa. Neiti Nieminen on sivuroolissa, mutta tuntuu olevan perillä myös Lauhamaiden elämästä. Göstan neiti Nieminen on yksinäinen viisikymppinen vanhapiika. Hän istuu yksiössään muistojensa äärellä ja kuuntelee salaa elämää naapuriasunnoista.

Olisiko siis Gösta lauluntekijäkollegaansa kunnioittaakseen, tai muuten tietoisena Hectorin kappaleesta varta vasten nimennyt hahmonsa Niemiseksi? Ei mahdotonta, mutta epätodennäköistä. Hän oli tekstittäjänä sen verran suvereeni oman tyylinsä taitaja, ettei tällaiseen viittaukseen kaiketi ollut tarvetta. Neiti Nieminen soundaa ja riimittyy mukavasti laulussa. Nieminen on sopivan anonyymi suomalainen sukunimi lauluteksteihin. Sen ei katso yleisyytensä vuoksi viittaavan kehenkään tunnettuun henkilöön, tai antavan aihetta sellaisiin spekulaatioihin. Hector muuten käytti Niemistä myös Hannikaisen baari -kappaleen portsarin nimenä ("Moi, mitäs Nieminen?"). 

 

 

 
Kommentit (0)

Vastauksesi