Onko ammattikorkeakouluun vaikeampi päästä ammattikoulun käyneenä kuin lukion...

Onko ammattikorkeakouluun vaikeampi päästä ammattikoulun käyneenä kuin lukion...

Onko ammattikorkeakouluun vaikeampi päästä ammattikoulun käyneenä kuin lukion käyneenä? Esim. lähihoitajaksi opiskellut hakee AMK:hon sairaanhoitajakoulutukseen vs. lukion käynyt hakee. Lukion käyneellä voisi ajatella olevat ainakin matemaattiset taidot periaatteessa paremmat.

Vastaus

Tilastokeskuksen Oppilaitostilastot 2010 teoksesta löytyvät seuraavat tilastot:
Uudet opiskelijat sukupuolen, koulutussektorin ja aikaisemman koulutuksen mukaan 2009.
Koulutukseen hakeneet sukupuolen, koulutussektorin ja aikaisemman koulutuksen mukaan 2009.

Tässä ovat tiedot ammattikorkeakoulujen osalta:
Ammattikorkeakouluun hakeneista vain ylioppilastutkinto oli 45,8 % ja toisen asteen ammatillinen tutkinto oli 20,3 %. Opiskelemaan päässeistä vain ylioppilastutkinto oli 48, 1 % ja ammatillinen tutkinto 18,5 %.
Lisäksi opiskelemaan haki ja pääsi henkilöitä joilla oli joko ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto ja sen lisäksi jokin muu tutkinto.

Ylioppilastutkinnon suorittaneita oli hyväksytyistä siis hieman enemmän kuin hakijoita ja ammatillisen tutkinnon suorittaneista opiskelijoista pääsi opiskelemaan hieman vähemmän kuin oli hakijoita.
Hakijan osaaminen on kuitenkin yksilöllistä eikä koulutustausta välttämättä kerro henkilön matemaattisista tai muista taidoista. Osaamista ja taitoja voi hankkia myös koulutuksen ulkopuolella.

Viime vuosina lukio ja ammatillinen koulutus ovat olleet lähes yhtä suosittuja peruskoulun päättäneiden nuorten keskuudessa. Esimerkiksi keväällä 2011 lukioon haki ensisijaisesti 50,2 prosenttia ja ammatilliseen peruskoulutukseen 49,8 prosenttia oppilaista.
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/06/1346837/lukio-ja-ammatt...

Oppilaitostilastot 2010, Tilastokeskus, 2011.
http://www.helmet.fi/record=b1990090~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi