Onko ajo-opetuksesta ilmoittava valkoinen kolmio otettava pois auton takaa kun ajo-opetusta anneta?

Onko ajo-opetuksesta ilmoittava valkoinen kolmio otettava pois auton takaa kun ajo-opetusta anneta?

Löysin laista kohdan jossa sanotaan että kolmio on oltava asennettuna kun ajo-opetusta annetaan, mutta mistään ei käynyt ilmi onko kolmiota kiellettyä käyttää opetuksen ulkopuolella. Toisin sanoen, voinko ajaa valkoisella kolmiolla merkatulla autolla kun kyseessä ei ole opetustilanne?

Vastaus

Kysymys koskee kaiketi opetusluvalla järjestettyä kuljettajaopetusta ja sen käytäntöjä. Opetusajoneuvon tunnus on valkoinen tasasivuisen kolmion muotoinen kilpi, jonka sivun pituus on 16-25 cm. Tunnus on kiinnitettävä taakse ajoneuvon ulkopuolelle näkyvälle paikalle.

Ajokorttilain mukaan: "Ajo-opetusta annettaessa ja moottoripyörän harjoitusluvalla ajoa harjoiteltaessa ajoneuvossa on oltava opetusajoneuvon tunnus." Sanamuodosta voi päätellä, että tunnuksen on oltava paikallaan nimenomaan ajo-opetuksen aikana.

Laissa ei mainita erikseen mitään kolmion käytöstä, kun ajo-opetusta ei anneta, mutta tarpeetonhan se silloin on ja antaa väärän signaalin muille liikenteessä liikkuville. Myös opetusluvalla opettamisen oppaat neuvovat käyttämään kolmiota vain opetuksen aikana: "Ajo-opetuksessa käytettävän auton perässä on oltava valkoinen kolmio. Magneettisesta taipuisasta muovimatosta tehty kolmio tarttuu ilman kiinnikkeitä auton peräpeltiin. Se on nopea kiinnittää autoon opetuksen alkaessa ja helppo irrottaa ajon päätyttyä. Se ei vahingoita peltiä tai maalipintaa. Huomaa, että opetusajossa käytettävän kolmion tulee olla irrotettava, koska kolmio täytyy voida poistaa silloin kun autolla ajetaan muuta kuin opetusajoa."

 

Kommentit (0)

Vastauksesi