On sanonta : "Riita poikki ja voita väliin" -Miksi voita väliin?

On sanonta : "Riita poikki ja voita väliin" -Miksi voita väliin?

6 vastausta

Ei tähän oikein vastausta löydy. Monien sanontojen perimmäinen alkuperä on epäselvä. Rasva kyllä, kuten tunnettua vähentää kitkaa. Noin kuvainnollisesti asiat voisivat lähteä taas luistamaan, kun riidan poikki laitetaan voita.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkosivuilla on lomake, jonka kautta voi jättää tietopalvelukysymyksen. Ehkäpä heillä olisi vihiä, mistä sanonta on kielenkäyttöömme tullut.

Kommentit (0)
07.04.201721:30
30494
148

Matti Kuusen toimittamassa ja SKS:n 1988 julkaisemassa teoksessa Rapatessa roiskuu. Nykysuomen sananparsikirja sanonta esiintyy seuraavassa, Keski-Suomen Sumiaisista kirjatussa muodossa:

"Riita poikki ja voita vällii."

Merkitykseltään se mielestäni on lähellä Raahesta   kirjaanpantua sananpartta, joka kuuluu näin:

"Riita kahtia ja puolet mulle." 

Kyseessä olisi siis neuvo ratkaista riita kompromissiin, jossa kumpikaan osapuoli ei tuntisi itseään nöyryytetyksi.

Mutta itse kysymykseen: "voita väliin" saattaisi selittyä pelkästään iskevällä alkusoinnulla, jota tehokeinoa jo "kalevalainen" kieli hyödynsi. Mikäli halutaan sen ohella etsiä konkreettisempia selityksiä, jouduttaneen turvautumaan pelkkiin arvauksiin. Seuraavassa pari omaani:

* Ainakin palovammojen hoidossa kansanomainen lääkintätaito on lähes meidän aikoihimme asti turvautunut voihin. Saattaisi ajatella, että voi olisi kuvaannollisesti lääkinnyt  riitapuolten kirvelevää mieltä.

* Entisinä aikoina työmaiden ruokatunneillatunneilla salkusta tai kassista kaivettiin maitopullon ohella voipuolet vastakkain eväspakettiin käärityt eväsleivät.

Kommentit (0)
12.04.201700:21
4171
84

V. V. Kandestoeber osui mielestäni voin käytössä melko mukavasti oikeaan. Voi parantaa ja lisäksi tätä aikoinaan kallista ainetta sai leivänkin päälle, olipa hyvää.

Kommentit (0)
07.04.201715:20
26688
82

"Riita poikki ja voita väliin" tuottaa viisi kertaa enemmän hakuosumia kuin halki-versio. Tämä ei todista, kumpi on oikeampi, ainoastaan, kumpaa nykyään käytetään enemmän. Itse olen sitä mieltä, että enemmistö ei päätä näistä asioista tai ainakaan muuta minun mielipidettäni. Ja johtopäätösten vetäminenkin on väärin...

Kommentit (0)
12.04.201700:21
4171
82

V. V. Kandestoeber osui mielestäni voin käytössä melko mukavasti oikeaan. Voi parantaa ja lisäksi tätä aikoinaan kallista ainetta sai leivänkin päälle, olipa hyvää.

Kommentit (1)
Oliko tämä NIIN oleellinen lisätieto, että kannatti ihan vastata, vai olisiko ehkä si... Oliko tämä NIIN oleellinen lisätieto, että kannatti ihan vastata, vai olisiko ehkä sittenkin riittänyt kommentti? Ko. vastaaja näyttää kärsivän tästä taudista muutenkin ja on ilmeisesti tänään saanut vaiken kohtauksen. Menepä hoitamaan oireitasi jonnekin turhemmalle jutustelupalstalle!
12.4.2017 07:32 Mika Suominen 26688
07.04.201710:55
21235
75

"Riita halki ja voita väliin" kai se oikeammin kuuluu?

Samanniminen laulukin on olemassa - sanat ja sävel Hector, esittäjänä Seppo Närhi.

Kommentit (0)

Vastauksesi