Omituinen sääntö

Omituinen sääntö

Hei, voiko facebookin eräs sivusto tehdä tällainen säännön: "Meillä on sääntönä, että profiilikuvana pitää olla tunnistettava omakuva, jossa ei saa näkyä lapsia. Oma nimi pitää myös löytyä profiilista." Mielestäni ei! Itse facebookissakaan ei ole tuollaista sääntöä ja silloin ymmärtäisin tämän säännön ja sen että sitä pitäisi noudattaa jos somessa olisi mahdollisuus vaihtaa tai se vaihtuisi automaattisesti kun siirtyy ko sivustolle. Tällaista ominaisuutta ei facessa kuitenkaan ole. Profiilikuvanani oli koirani kuva joka edustaa harrastustani ja tällainen on käsittääkseni ihan sallittu. Yksittäinen sivusto ei saa vaikuttaa/antaa sääntöä siihen millaisen profiilikuvan laitan!! Jouduin ulos ko sivustolta (lähdin itse, koska uhkailtiin että "vaihda profiilikuvasi tai lähtet ulos, Piste") kun kuvani oli siis tuo koira ja muuten sivusto olisi ollut mielenkiintoinen. Jos joku haluaa nähdä ihan kasvokuvani niin niitä kyllä olisi löytynyt profiilikuvistani julkisina eli tämä koirankuva ei ollut ainut kuvani. Mutta käsittääkseni tällaisia "huonontavia" sääntöjä ei saa yksi sivusto laatia, mitkä vaikuttaa myös minun profiiliini julkaisuihin ja ulospäin ihan jo muutenkin.... Onko tällainen sääntö nyt ihan "laillinen"? Kiitos vastauksestanne.

2 vastausta

Olisikohan kyseessä kuitenkin facebook-ryhmä eikä sivu? Ryhmiin voi liittyä, ja niiden ylläpitäjät voivat poistaa sieltä henkilöitä melko mielivaltaisesti. Periaatteessa facebooksivutkin voivat laatia omia sääntöjä, mutta tykkääjiä ei voi niin vain poistaa, kuten ryhmien jäseniä. Facebookryhmillä ei ole mitään velvollisuutta ottaa ketä tahansa ihmisiä jäsenikseen. Niitä voisi verrata tosielämän kerhoihin ja klubeihin. Jos joku perustaa fb-ryhmän (tai tosielämässä vaikka tarzan-klubin), johon hän haluaa säännöksi, että kaikkien ryhmään kuuluvien pitää olla kiharahiuksisia, hän on aivan vapaa näin tekemään. Mitkään lait tai facebookin omat säännöt eivät tällaista kiellä. Tässä on siis henkilökohtainen arvopunninnan paikka, että minkälaisiin sääntöihin on valmis sitoutumaan päästäkseen fb-ryhmän jäseneksi (tai pysyäkseen siellä).

Kommentit (0)
14.04.201412:13
7375
43

Tarkoitat facebookin sivustolla varmaankin facebook ryhmää. Yksittäisen facebook ryhmän perustaja/ylläpitäjä saa vapaasti päättää, ketkä kelpuuttaa ryhmänsä jäseniksi ja hän voi myös asiaa mitenkään perustelematta sulkea pois ryhmästään ketkä haluaa. Sen sijaan poisulkemista ei saa perustella rasistisin tai muin lainvastaisin syin.

Kun mietitään, mikä on sallittua ja mikä ei, niin tilannetta kannattanee ajatella niin, että kyseessä on ihminen, joka haluaa koota ympärilleen hänen itsensä määrittelemiä sääntöjä noudattavan ryhmän. Tuon ryhmän yhteydenpitokeinona satutaan käyttämään tarkoitukseen perustettua facebook-ryhmää, mutta yhtä hyvin yhteydenpitokeinona voisi olla jokin muu some-foorumi tai ryhmän omat kotisivut.

Kommentit (0)

Vastauksesi