Olympialajit

Olympialajit

Millainen prosessi pitää käydä läpi että jostakin urheilulajista tulee olympialaji? Esimerkiksi vaikka frisbeegolf tai parkour. Mitkä olivat aivan alkuperäiset olympialajit (niitä oli kai viisi) ja miten paljon nykyisin on?

2 vastausta

Jotta urheilulaji hyväksyttäisiin olympialajiksi, KOK:n (Kansainvälisen olympiakomitean) tulee ensin hyväksyä sen kansainvälinen lajiliitto. Kriteerejä hyväksynnälle ei pikaisella haulla KOK:n sivuilta löytynyt, Slalom-rullalautailijoiden verkkosivuilta löytyi kuitenkin virallisen näköinen dokumentti, jossa on KOK:n hyväksymisprosessin kriteerit vuodelta 2013. Niiden mukaan saadakseen KOK:n tunnustuksen kansainvälisen lajiliiton on mm. suostuttava noudattamaan WADAn anti doping –säädöksiä ja oltava ainoa liitto, joka on hallinnoinut lajia maailmanlaajuisesti ainakin viisi edellistä vuotta. Kesäolympialaislajeissa lajiliitossa on oltava vähintään 50 maata ainakin ja talviolympialaisten lajeissa 25 maata sekä kummassakin maita vähintään kolmesta maanosasta. Lisäksi kriteereinä on mm. lajin kansainvälisen organisaation taso (mm. vedonlyöntihuijausten ja sopupelien vastainen toiminta), kuinka monta kertaa lajin MM-kisat on järjestetty, aktiivisten kansallisten lajiliittojen määrä, lajin suosio (mm. Facebookissa ja Twitterissä), dopingkäryjen määrä.

Kun KOK on tunnustanut lajin, se on vielä hyväksyttävä olympialaisten ohjelmaan. Tämä prosessi käydään KOK:n eri elimissä läpi ja vahvistetaan KOK:n kokoontumissa. Vuoden 2020 olympialaisiin viimeiset lajit hyväksyttiin KOK:n kokouksessa Riossa elokuun alussa.

Frisbeegolfia ei ole hyväksytty olympialajiksi, mutta ultimate (frisbee) sai sen sijaan KOK:n täyden tunnustuksen vuonna 2015. Ultimatella oli myöntöhetkellä yli 60 kansallista lajiliittoa. Sitä ei kuitenkaan vielä valittu olympialajiksi KOK:n kokouksessa.

Ensimmäiset nykyisin tunnetut antiikin olympialaiset järjestettiin 776 eKr. Lopullisiksi lajeiksi vakiintuivat vuosisatojen aikana kahden stadionin juoksu, pitkänmatkan juoksuja, paini, nyrkkeily, pankration-kamppailulaji, viisiottelu (juoksu, paini kiekonheitto, pituushyppy ja keihäs) ja hevoskilpailut. Myös kuulantyöntö mainitaan yhdeksi lajiksi. Vuoden 1896 ensimmäisissä moderneissa olympialaisissa Ateenassa lajeina olivat yleisurheilu, maantiepyöräily, ratapyöräily, miekkailu, telinevoimistelu, ammunta, uinti, tennis, painonnosto ja kreikkalais-roomalainen paini. Nämä jakautuivat yhteensä 43 kilpailuun. Tarkempi luettelo on olympialaisten verkkosivulla.

Rion olympialaisissa lajeja on 42 ja kilpailuja 306.

Kommentit (0)
19.08.201609:45
12017
51

Muistan hämärästi koulun historiankirjasta, että antiikin Kreikan olympialaisissa oli viisi lajia, joihin kaikki urheilijat osallistuivat. Aina yhden lajin jälkeen karsittiin huonoimmat pois niin että painiin, joka oli viimeisenä, jäi vain kaksi osanottajaa. He voitelivat itsensä öljyllä, jotta eivät saisi pitävää otetta toisistaan. Kaiken lisäksi painijat olivat alastomia, lieneekö näin ollut kaikissa lajeissa?

Kommentit (0)

Vastauksesi