Oltermannin maku vaihtelee

Oltermannin maku vaihtelee

Mistä syystä Oltermannin maku vaihtelee niin hurjasti? Luulisi kyseessä olevan niin prosessoitu tuote, ettei makuvaihteluita ole, mutta melkeinpä jokainen on yksilö! Joskus maku on suolainen, joskus kermainen, joskus kuiva, joskus muovinen... Johtuuko se juuston kypsytysajasta tai maidon tuottaneiden lehmien ruokavaliosta vai mistä ihmeestä?

Vastaus

Elintarvikkeita koskeviin kysymyksiin saa useinkin parhaimman vastauksen suoraan valmistajan palautesivuilta tai kuluttajapalvelusta. Tässä Valiolta sähköpostitse saatu vastaus:

"Toisin kuin kysyjä olettaa, Valio Oltermanni ei itse asiassa ole erityisen prosessoitu tuote. Valion juustot yleensäkin ja Oltermanni vielä aivan erityisesti ovat päinvastoin varsin vähän prosessoituja tuotteita, eikä valmistustapa periaatteiltaan eroa juurikaan siitä, mitä se on vuosisadat ollut.

Oltermannin valmistukseen käytetään suomalaista lehmänmaitoa, jonka rasvapitoisuus säädetään halutuksi. Ensin maidosta separoidaan mahdolliset epäpuhtaudet pois - ennen vanhaan asia hoidettiin tiloilla siivilöimällä maito. Maito pastöroidaan ja valmistetaan juustoksi. Juustonvalmistuksessa maitoon lisätään perinteistä kermahapatetta ja juoksetetta. Maito juoksetetaan, hera siivilöidään pois ja varsinainen juustoaines annostellaan muotteihin. Muotteja käännellään joitakin tunteja, minkä jälkeen jo muotonsa saanut Oltermanni laitetaan suolaveteen maustumaan. Suolaamisen jälkeen juustot pakataan ja kypsytetään.

Oltermanniin käytetty maito kerätään perheviljelmiltä n. 90 kilometrin säteeltä Haapaveden tehtaalta. Säät vaikuttavat rehun laatuun, ja kulloinenkin tuorerehun sato vaikuttaa jonkin verran myös lopputuotteeseen eli juustoon. Myös juustojen valmistuksessa on useita vaiheita, jotka aiheuttavat luonnollista vaihtelua. Oltermanni on luonnollinen tuote (kuten myös Valion muut juustot), ja sen valmistuksessa maitohappobakteerit ovat olennaisessa osassa. Luonnollisiin hapatusprosesseihin liittyy aina vaihtelua, mikä voi näkyä lopullisessa juuston koostumuksessa. Toinen merkittävä vaihtelun aiheuttaja on juustojen suolaaminen. Toisin kuin monien muiden juustojen (esim. emmental tai edam) Oltermanni-juuston pinta muodostuu juustonvalmistuksen aikana juuston kääntelyn yhteydessä, ja tällainen luonnollisesti (ilman voimakasta puristusta) aikaan saatu pinta vaihtelee tasaisuudeltaan jonkin verran. Tästä seuraa se, että juuston suola- ja vesipitoisuus vaihtelee enemmän kuin puristetulla juustolla. Seuraamme kuitenkin jatkuvasti tuotteidemme laatua ja kehitämme toimintaamme niin, että saisimme aikaiseksi mahdollisimman tasalaatuista ja kuluttajalle maistuvaa juustoa.

Lisäksi kypsytetyille juustoille on ominaista, että juuston maku kehittyy sen iän myötä, joten sama juusto maistuu nuorena hieman erilaiselta kuin pitempään kypsyneenä. Pyrimme toki siihen, että Valio Oltermannin maku olisi raikas ja miellyttävä koko tuotteen myyntiajan."

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi