Ollaan suunnittelemassa kansalaisopiston piirinä kyläkirjaa eräästä pienen...

Ollaan suunnittelemassa kansalaisopiston piirinä kyläkirjaa eräästä pienen...

Ollaan suunnittelemassa kansalaisopiston piirinä kyläkirjaa eräästä pienen kainuulaiskunnan kylästä.Kyseessä olisi tarinamuodossa olevia kirjoituksia kylän taloista,ihmisistä ja historiasta.

Kirjoitukset käsittelisivät ainoastaan yleisesti tiedossa olevia tarinoita ja juttuja hyvän maun mukaisesti.Kirjoitukset yltäisivät ihan nykypäivään,vielä elossa oleviin ihmisiin saakka.Onko tämä luvallista vai onko jokaiselta kirjoituksessa esiintyvältä henkilöltä kysyttävä lupa?

Tarinat olisivat täysin viattomia eikä niissä pilkattaisi ketään. Ihan tavallisia arjen asioita.

Vastaus

Mehän emme ole lakiasiantuntijoita, mutta näin maallikon silmin asiassa ei liene mitään epäselvää lain näkökulmasta. Mikäli julkaistut tiedot eivät ole valheellisia eivätkä loukkaavia, ne eivät täytä "yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen" tai "kunnianloukkauksen" kriteereitä. Tarkemmin asiasta rikoslain 24. luvussa: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001?search%5Btype%5D=...

Moraalista oikeutusta onkin sitten monimutkaisempaa arvioida. Se, mikä näyttäytyy toisen silmissä harmittomana tarinointina, voi toisesta tuntua yksityisyyteen kajoamiselta. Mikäli on pienintäkään vaaraa siitä, että teksteissä kerrotaan ihmisistä asioita, jotka he mielummin pitäisivät pois julkisuudesta, olisi mielestäni korrektia kysäistä lupa. Vain näin voidaan olla varmoja, ettei kukaan pahoita mieltään.

Lopuksi vielä linkki kulttuurivaikuttajien pohdintoihin todellisten henkilöiden käyttämistä fiktiossa: http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/HS-raadin+vastaukset+kysymykseen+Sa...

Fiktiivisessä muodossahan on luvallista kirjoittaa todellisistakin henkilöistä melkein mitä tahansa, mutta herättää kuitenkin moraalisia kysymyksiä, jos kirjoitetut asiat ovat loukkaavia ja henkilöt selvästi tunnistettavissa.

Kommentit (0)

Vastauksesi