"Ollaan kuin Ellun kanat!"Mitenkä Ellun kanat sitten olivat??

"Ollaan kuin Ellun kanat!"Mitenkä Ellun kanat sitten olivat??

"Ollaan kuin Ellun kanat!"

Mitenkä Ellun kanat sitten olivat??

Vastaus

Ellun kanojen olemiseen on useita eri merkityksiä. Pirkko Muikku-Wernerin, Jarmo Harri Jantusen ja Ossi Kokon toimittama ”Suurella sydämellä ihan sikana: suomen kielen kuvaileva fraasisanakirja” (Gummerus, 2008) antaa merkitykseksi ’huolettomana, mistään piittaamatta’ ja ’ympäri päissään, aivan juovuksissa’. Myös Heikki Paunosen ”Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii” -sanakirja (WSOY, 2001) antaa hakusanalla ”ellunkana” fraasin ’olla täys’ tai ’fyllassa kun ellunkana’ ja merkityksen ’olla umpihumalassa’. Lisäksi ”pudota kuin ellun kanat” merkitsee ’pudota kärryiltä, joutua ymmälle’.

Sanonnalla on pohjansa murteissa. ”Suomen murteiden sanakirja” (osa 1; Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 1985) kertoo hakusanalla ”ellu”, että sitä käytetään ”laiskasta, toimettomasta, humalassa olevasta: ’on kuin ellun kana’”. Tietoja ilmauksesta on mm. Etelä-Pohjanmaalta, Karvialta, Sotkamosta, Kylmäkoskelta, Pyhäjärveltä ja Ylitorniosta.

Leea Virtasen kirjassa ”Ellun kana ja Turusen pyssy” (WSOY 1999) selvitetään sanonnan taustoja perusteellisesti, vaikka varmaa tietoa asiasta ei ole. Sen mukaan kuitenkin sananparsiaineistossa ilmausta löytyy Satakunnasta ja Etelä-Pohjanmaalta. Kuuluisin maininta lienee Väinö Linnan ”Tuntemattomasta sotilaasta”, kun miehet juopottelevat Mannerheimin syntymäpäivänä. Joka tapauksessa voin suositella Virtasen kirjaa, jos kiinnostaa tietää enemmän, kuinka ilmaus olisi voinut syntyä ja vakiintua.

Kommentit (0)

Vastauksesi