Olivatko suomalaisetkin viikinkejä?

Olivatko suomalaisetkin viikinkejä?

2 vastausta

Viikingit olivat nykyisten Norjan, Ruotsin ja Tanskan alueilta lähteneitä aseistautuneita merenkulkijoita. Vaikka Suomenniemellä samaan aikaan asuneet kansat eivät olleet viikinkejä, on aivan mahdollista, että yksittäisiä ihmisiä on satunnaisesti lähtenyt viikinkien matkaan.

Viikinkiaika ajoittuu rautakauteen noin vuosille 800–1050. Viikinkiretket olivat viikinkien meritse tekemiä kauppa- ja ryöstöretkiä, joihin liittyi vallatuille alueille suuntautunutta siirtolaisuutta. Viikinkiretkien ansiosta Pohjolan yhteydet muuhun Eurooppaan olivat vilkkaat. Retket ulottuivat rannikkoja ja jokia myöten lähes ympäri Euroopan sekä yli Pohjois-Atlantin. Kauppa vaurastutti Itämeren piirissä olevia viikinkikaupunkeja, mm. Mälarenin Birkaa, Etelä-Jyllannin Hedebytä ja Oslon vuonon Kaupangia.

Viikingit ovat purjehtineet ahkerasti myös Suomenlahdella. Viikinkeihin liittyviä arkeologisia löytöjä on tehty heidän käyttämiltään satama- ja kauppapaikoilta. Rosalaan on perustettu viikinkien historiaa esittelevä Viikinkikeskus: http://www.rosala-viking-centre.com/suomeksi.htm

Lähteet:

Facta Tietopalvelu WSOY -online-tietosanakirja

Viikinkien historiaa
http://www.rosala-viking-centre.com/historia.htm

Viikingit
http://fi.wikipedia.org/wiki/Viikingit

Kommentit (0)
19.05.201411:03
16702
12

Suomenlahdella purjehtineiden viikinkien oletetaan seuranneen idänmatkoillaan myös nykyisen Helsingin rantoja, ikivanhaa kauppareittiä pitkin. Vuosaaressa on "hyvin todennäköisesti" ollut tämän reitin pysähdyspaikkoja, ja ainakin suojainen Vartiokylänlahti on tarjonnut hienon suojapaikan, todetaan kaupunginosakirjassa. Tästä tulee Vuosaaren Viikinkien, nyk. FC Viikinkien nimi.

Kommentit (0)

Vastauksesi