Olisin tänään ostanut lohta kalatiskiltä.

Olisin tänään ostanut lohta kalatiskiltä.

Hei! Olisin tänään ostanut lohta kalatiskiltä. Kerroin myyjälle, että aioin sen pakastaa ja hän totesi, että sitä ei suositella. (kala oli tuore, ei siis jo kerran pakastettua). Ihmettelin, että miksi ei voi pakastaa?? Hän sanoi, että se vaikuttaa kalan rasvaan. Ei ole kuitenkaan vaarallista mutta ei suositella. Tällaista asiaa en ole koskaan kuullut, joten päätimpä kysyä teiltä tätä asiaa. Eli voiko tuoreen lohen pakastaa? Ja mitä rasvalle tapahtuu, jonka vuoksi ei suositeltaisiin pakastusta? Kiitos!!

Vastaus

Kaikkia kaloja voidaan pakastaa, mutta muutama seikka täytyy pitää mielessä. Tärkeintä kalan pakastamisessa on ehdottomasti tuoreus. Kylmäketju ei saisi katketa missään vaiheessa, koska kala pilaantuu helposti. Usein kalatiskin kalat ovat vielä aivan hyviä syötäviksi mutteivät kyllin tuoreita pakastettaviksi hyvän tuloksen kannalta.

Kalan pakastuspakkauksen pitäisi olla aromitiivis, ettei kalan haju tartu muihin pakasteisiin eikä muiden pakasteiden hajut vastaavasti kalaan. Pakkauksen tulisi olla myös ilmatiivis, jottei ilman happi pääse härskiinnyttämään kalan rasvoja. Tämän takia rasvaiset kalat säilyvät pakastimessa huonoimmin, suositeltu säilytysaika on vain noin kuukausi. Rasvan härskiintyminen vaikuttaa siis kalan makuun, muttei ole mitenkään vaarallista, kuten kalatiskisi myyjä totesikin. Kala pitäisi aina sulattaa jääkaapissa ja sen voi valmistaa osittain jäisenäkin. Kertaalleen pakastettua kalaa ei tietenkään saa pakastaa uudestaan muuten kuin valmistettuna ruokana, joten on tärkeää jo ostaessaan selvittää, ettei myytävä kala ole pakastettua.

Lähteet:

http://www.fishfood.fi/index.php?pageid=2&aid=339&bid=340&lang=fi

http://www.kalapedia.fi/index.php?title=Kalan_pakastaminen

Leppänen, Marja-Liisa & Parviainen, Raili (1979): Kodin pakastetieto. Kuopio: Kustannuskiila.
HelMet aineistohaku
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1370243%7CSkodin+pakasteti...

Kommentit (0)

Vastauksesi