Olisin kiinnostunut kultanahan tekemisestä.

Olisin kiinnostunut kultanahan tekemisestä.

Hei!
Olisin kiinnostunut kultanahan tekemisestä. Vanhan verhoilijan luona näin istuimessa käytetyn kultanahan, jonka taakse oli kirjoitettu vuosi 1905. Verhoilija kertoi, että ennen aikaan kultanahkaa tehtiin myös kotioloissa, niin kuin muitakin käsitöistä. Olen yrittänyt löytää ohjeita kultanahan tekemiseen, mutta missään en ole ohjeisiin törmännyt. Osaisitteko auttaa?

Vastaus

Termi kultanahka näyttäisi viittaavan monenlaiseen kullattuun nahkaan. Useimmin kultanahkatapetteihin, joita käytettiin 1600-1700 -luvuilla, mutta myös erilaisiin verhoiluihin ja päällystystöihin käytettyihin nahkoihin. Periaatteessa valmistustekniikka kaikissa lienee melko saman tapainen.

Kultanahkatapeteissa käytettiin ohutta vuohen tai lampaannahkaa. Parkitsemisen, liotuksen ja hionnan jälkeen nahalle levitettiin ohut kerros lehtihopeaa, joka lakattiin. Vernissa värjäsi pinnan keltaiseksi ja näin saatiin vaikutelma aidosta kultanahasta. Halutut kuviot painettiin laatoilla.

Saatavilla olleista nahkatöitä käsittelevistä kirjoista ei löytynyt erityisesti nahan kultauksen ohjeita. Olisiko tieto sitten etsittävä jostain alan taitajilta.

Lähteet:
http://runeberg.org/pieni/3/0169.html
Kunnosta, kultaa ja verhoile: mestareiden opissa (WSOY, 2009)
Heikkinen, Maire: Suomalainen tapettikirja (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura : Museovirasto, 2009)

Kommentit (0)

Vastauksesi