Olisiko ''Suur-Suomi'' enää mahdollinen missään tilanteessa?

Olisiko ''Suur-Suomi'' enää mahdollinen missään tilanteessa?

Olisiko ''Suur-Suomi'' enää mahdollinen missään tilanteessa? Mitkä tapahtumat tulevaisuudessa voisivat auttaa tai jopa toteuttaa suur-suomen eli lähinnä Karjalan, Sallan ja Petsamon liittämistä takaisin Suomeen. Olisiko myös alueiden vuokraus tai osto mahdollista tulevaisuudessa? Tai voisiko jokin järjestö vaatia Venäjää palauttamaan alueet?

Vastaus

Tällä hetkellä Neuvostoliitolle menetettyjen alueiden saaminen näyttää epätodennäköiseltä. Osoitteesta http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Jeltsinin+Ven%C3%A4j%C3%A4+laski+sala... löytyvän ”Helsingin Sanomien” uutisen mukaan 1990-luvun alussa Venäjällä tehtiin laskelmia Karjalan myymisestä Suomelle, mutta ajatus ei edennyt pohdintaa pidemmälle. Taustalla oli Venäjän taloudellisesti heikko asema. Nyttemmin Venäjä on vaurastunut, ja kansallistunnekin on sen verran vahva, ettei Karjalan tai muiden alueiden myyminen tunnu enää mahdolliselta.

Pidemmälle tulevaisuuteen asiaa on hyvin vaikea ennakoida, koska suuret poliittiset muutokset voivat mahdollistaa muutokset myös valtioiden rajoissa. Jos Venäjä syystä tai toisesta joutuisi vakavaan taloudelliseen ahdinkoon ja kansallistunne heikkenisi, saattaisi se kenties olla valmiimpi pohtimaan alueiden myymistä. Se toki edellyttäisi lisäksi, että Suomella olisi halua ostaa alueita, mitä välttämättä Suomen valtiojohdossa ei ole tällä hetkellä. Tietysti sodan kauttakin rajojen olisi mahdollista muuttua, mutta se tuntuu nykynäkökulmasta äärimmäisen epätodennäköiseltä.

Toisaalta mahdollista voisi joskus tulevaisuudessa olla, että Venäjästä tulisi jopa EU:n jäsen, jolloin valtionrajan merkitys muuttuisi paljon nykyistä vähäisemmäksi. Suomalaisten yksityishenkilöiden on jo nytkin mahdollista ostaa tai vuokrata maata luovutetuilta alueilta, joskin Venäjän laki rajaa kauppaa tietyillä raja-alueilla.

Suomessa toimii useita järjestöjä, joiden tavoitteena on luovutettujen alueiden tai ainakin Karjalan palauttaminen Suomelle. Suurin ja tunnetuin niistä on Karjalan liitto, jonka sivut löytyvät osoitteesta http://www.karjalanliitto.fi. Karjalan liitto ei ole kovin aktiivisesti ajamassa palautusta mutta kannattaa sitä. Muita palauttamista kannattavia järjestöjä ovat Pro Karelia osoitteessa http://prokarelia.net/fi/, Aluepalautus osoitteessa http://aluepalautus.net, Tarton rauha osoitteessa http://tartonrauha.net ja Karelia klubi osoitteessa http://kareliaklubi.com.

Osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Karjala-kysymys löytyvästä Wikipedian artikkelista löytyy runsaasti Karjala-kysymykseen ja sen taustaan liittyvää tietoa.

Kommentit (0)

Vastauksesi