Olisiko mitään hyötyä jos työt ja koulut alkaisivat klo 8 sijaan kello 9?

Olisiko mitään hyötyä jos työt ja koulut alkaisivat klo 8 sijaan kello 9?

Olisiko mitään hyötyä jos työt ja koulut alkaisivat klo 8 sijaan kello 9? Ihmiset saisivat nukkua tunnin verran pidempään aamulla. Iltavirkkuja ihmisiä saattaa väsyttää aamuseitsemältä vaikka olisivat nukkuneet 9tuntia yössä. Onko siis iltavirkku-aamutorkkuihmiselle sama asia nukkua 9h ja herätä klo 7 kuin nukkua 9h ja herätä klo 8 tai 9 aamulla?

Vastaus

Monissa työpaikoissa työt alkavat jo ennen kello kahdeksaa aamulla tai myöhemmin päivällä tai jopa illalla, jos työpaikassa on käytössä vuorotyösysteemi. Esimerkiksi hoitoalalla, liikenteessä, maataloudessa, kuljetusalalla, useissa kaupunginkirjastoissa jne. vuorotyöjärjestelmä on käytössä.

Lukemieni artikkelien perusteella tulin siihen lopputulokseen, että työaikojen siirtämisestä tunnilla eteenpäin ei olisi juurikaan hyötyä. Ihmisillä on erilainen vuorokausirytmi ja sitä voi jonkin verran muuttaa mutta hitaasti.

Illanvirkku-aamuntorkku olisi todennäköisesti väsynyt myöhemmässäkin rytmissä. Ja nykyään näyttää siltä, että yhä useammat ammattialat siirtyvät 24/7 -rytmiin, eli vuorotyö tulee lisääntymään, koska palveluja halutaan kaikkina vuorokaudenaikoina - tai ihmisten halutaan kuluttavan yhä enemmän ympäri vuorokauden.

Aamuvirkusta ei siis saa helposti iltavirkkua eikä toisinpäin. Ihmisen keskushermostolla on luontainen rytmi, joka alkaa kehittyä heti syntymän jälkeen. Vuorokausirytmi sanelee vireystilan. Ihmisen luontainen vuorokausirytmi on 24,5 h eli pidempi kuin vuorokausi ja se voi aiheuttaa ongelmia. Erityisesti iltavirkuilla rytmi pyrkii koko ajan siirtymään myöhemmäksi ja siksi aamuherääminen saattaa olla vaikeaa.

Verkkolähteet:
http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Vuorokausirytmi-sanelee-virkeystason/496/
http://www.tervesuomi.fi/fi/julkaisu/11720
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_art...

Kommentit (0)

Vastauksesi