Olisiko maailma parempi paikka ilman jumalaa?

Olisiko maailma parempi paikka ilman jumalaa?

Vastaus

Kiitos kysymyksestä.

Kysymyksesi sisältää olettamuksen, että Jumala / jumalia on olemassa. Johon ateistit sanovat, että maailma on jo ilman jumalaa/ia, koska sitä / niitä ei ole, ja agnostikot, että todisteet juma-lan/ien olemassa olosta eivät ole vielä ihan riittäviä. Eli silloin pitäisikin kysyä, että olisiko maa-ilma parempi paikka jos jumala/ia olisi olemassa. Kysymykseen jumalan / jumalien olemassa-olon puolesta tai vastaan ei ole vielä saatu yksiselitteistä vastausta joka kelpaisi kaikille. Kiistely jatkuu...

Oletankin sinun tarkoittavan, että olisiko maailma parempi paikka ilman uskontoa, mikä on hieman eri juttu. Ja kuten arvata saattaa, on asiasta useampi eri mielipide. Nimenomaan mielipide, sillä ei taida olla ensimmäistäkään yhteiskuntaa, jossa ei olisi yhtään uskontoa. Uskonnot lähtevät yleensä siitä, että moraali ja etiikka ovat jumalasta / jumalista lähtöisin. Asiaa on tutkittu ja havaittu, ettei niillä ole yhteyttä uskonnon kanssa. Ihminen on moraalinen ja eettinen vaikkei uskoisi yhteenkään jumalaan. Tai päinvastoin, eli uskominen jumalaan/iin ei takaa moraalista käyttäytymistä.

Kun tutkitaan eri uskontoja, huomataan, että uskontojen perusarvot ovat hyvin samanlaiset uskonnosta riippumatta. Otetaan esimerkiksi vaikkapa kultainen sääntö, meille tutuin lienee Raamatun mukainen Jeesuksen opetus vuorisaarnassa: "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille". Eli joko jumalilla on konsensus oikeasta ja väärästä tai sitten etiikka ja moraali ovat uskonnosta riippumattomia.

Uskonnot ovat kiistämättä tuoneet paljon hyvää maailmaan, tukea ja turvaa miljardien ihmisten elämään. Mutta uskonnon nimissä tehdään myös paljon pahaa: vainotaan ja alistetaan "vääräuskoisia", naisia, noitia, homoja, jne. jne. Mutta aivan samaa voidaan sanoa uskonnottomista. Ihmisillä on nimittäin evoluution muovaama taipumus jaotella ihmiset "meihin" ja "heihin", vrt. esimerkiksi apinalauma ja sen reviiri. "He" ovat erilaisia, eivätkä kuulu "meidän" ryhmäämme. Lievimmässä tapauksessa se johtaa toisten välttämiseen, pahimmassa tuhoamiseen.

Eli ota siitä nyt sitten selvää. Yksiselitteistä vastausta kysymykseesi tuskin onkaan.

Luettavaa netissä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Uskonto_ja_moraali
http://fi.wikipedia.org/wiki/Moraalisuus_ilman_uskontoa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Moraali
http://fi.wikipedia.org/wiki/Etiikka
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kultainen_s%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6
http://philosophyandethics.edublogs.org/files/2008/05/ethics-and-religio...
http://www.skeptic.ca/Autonomy_of_Ethics.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethics_in_religion
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethics_without_religion

Kommentit (0)

Vastauksesi