Olisiko jotain sivua, jossa voisi lukea suomalaisia kansansatuja?

Olisiko jotain sivua, jossa voisi lukea suomalaisia kansansatuja?

Vastaus

Suomalaisia kansansatuja on jonkin verran Internetissä. Vaikka kansansadut periaatteessa ovat tekijättömiä ja siten tekijänoikeuksien rajoituksista vapaita, jos joku on kertonut ne uudelleen, hänellä saattaa olla sen perusteella tekijänoikeus sadun uuteen versioon.

Muutamia löytyy digitoituina osoitteesta http://www.phpoint.fi/ulrikaj/bookshelf/pkssuomi.htm. Eero Salmelaisen toimittama ”Suomen kansan satuja ja tarinoita” löytyy osoitteista http://www.archive.org/details/slmsmnk ja http://www.archive.org/details/suomenkansansat00unkngoog, joskin se on painettu fraktuuralla ja siksi nykyihmiselle ehkä hankala lukea. Ilvolan satuja löytyy osoitteesta http://s1.doria.fi/helmi/bk/1800/fem19980045/, vaikka nekin ovat fraktuuraa. Topeliuksen sadut eivät ole varsinaisesti kansansatuja mutta saaneet niistä vaikutteita, ja Topeliuksen ”Lukemisia lapsille” sarjaa löytyy kolme osaa digitoituina Gutenberg-projektista osoitteista http://www.gutenberg.org/etext/16223, http://www.gutenberg.org/etext/16314 ja http://www.gutenberg.org/etext/17486.

Varmasti muistakin kansansatuja on hajallaan Internetissä, mutta täytyy silti sanoa, että eniten kansansatuja tarjoavat vieläkin painetut kirjat. Kallion kirjaston satukortisto osoitteessa http://pandora.lib.hel.fi/kallio/sadut/ on hyvä apuväline, jos etsii jotakin tietynlaista satua. Ja varmasti useimmista kirjastoista löytyy suoraan hyllystäkin ainakin jokunen kansansatuja sisältävä kirja.

Kommentit (0)

Vastauksesi