Olisiko Everestillä voinut käydä ensimmäisenä joku tuntemattomaksi jäänyt kiipeilijä?

Olisiko Everestillä voinut käydä ensimmäisenä joku tuntemattomaksi jäänyt kiipeilijä?

Kuinka varmaa on, että ensimmäisinä Mount Everestille kiipesivät Edmund Hillary ja Tenzing Norgay?
Eikö siellä olisi voinut heitä ennen käydä joku paikallinen porukka, joka ei vain olisi halunnut tehdä asiasta sen isompaa numeroa?

Vastaus

Nykytietämyksen mukaan Edmund Hillary ja Tenzing Norgay olivat ensimmäiset maailman korkeimmalla huipulla käyneet ihmiset. 29.5.1953 kaksikko onnistui kapuamaan Mount Everestin korkeimmalle kohdalle. He olivat ainoat nousuun lähteneen retkikunnan jäsenistä, jotka pääsivät tavoitteeseen.

Lähellä vuorenhuippua oli käyty jo aikaisemmin. Vuonna 1924 brittikiipeilijät George Mallory ja Andrew Irvine olivat viimeisten näköhavaintojen mukaan muutaman sadan metrin päässä huipulta. Vuonna 1999 George Malloryn ruumis löydettiin 8 160 metrin korkeudesta. Kun varmuutta Malloryn ja Irvinen onnistumisesta ei ole, pidetään Hillarya ja Norgayta todistettavasti ensimmäisinä vuoren valloittajina.

Himalajan vuoristokansa Šerpat ovat tottuneet elämään korkealla ohuessa, vähähappisessa ilmassa. Fyysisten ominaisuuksiensa puolestakin he ovat taitavia kiipeilijöitä. Šerpojen uskonnossa kuitenkin kunnioitettiin vuoria ja niitä pidettiin jumalien asuinsijoina. Tuntuisi epätodennäköiseltä, että paikalliset olisivat ehdoin tahdoin pyrkineet Mount Everestin huipulle ennen kuin heitä alettin palkata oppaiksi länsimaalaisille vuorikiipeilijöille.  

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi