Olin tässä päivänä muutamana eräässä italialaisravintossa asiakkaana täällä...

Olin tässä päivänä muutamana eräässä italialaisravintossa asiakkaana täällä...

Olin tässä päivänä muutamana eräässä italialaisravintossa asiakkaana täällä Helsingissä. Lounasvieraina oli roomalaisturistiseurue, miehiä, naisia, ikääntyneitä, nuoria, l. kaikenikäisiä. Pöytään tullessa he heti pyysivät ison oliviiölypullon keskelle pöytää ja jokaiselle öljykupin. Öljyn hapokkuus (acidity) tarkistettiin etiketistä ja pullon sisältöä kaadettiin jokaiseen kuppiin.

Ruokaleipänä oli patonki, mitä itse kukin hölväsi kipossaan pitkin ruokailua.

Eivät roomalaiset eivätkä roomattaret ollet lihavia; sopivassa lihassa jokainen kaikki tyynni.

Tästä herääkin kysymys: miksi meitä suomalaisia varoitetaan rasvojen ja öljyjen lihottavista ja muutenkin epäterveellisistä vaikutuksista. Ovathan välimerelliset kansat kautta maailman sivun olleet rasvan, kasvisrasvan ystäviä. Meillä oliiviölyn kiitetään mutta myös moititaan lihottavuutensa ansiosta.

Jotenkin ristiriitaista. Vai olenko väärässä?

Vastaus

Välimeren alueella yleinen ruokavalio sisältää runsaasti terveellisiä kasvisrasvoja ja etenkin oliiviöljyä, mutta myös paljon vähäkalorisia vihanneksia ja hedelmiä verrattuna suomalaiseen ruokavalioon. Välimeren dieetin terveellisyydestä vallitsee pitkälle menevä yksimielisyys. Ratkaisevaa lihomisen kannalta on useimpien asiantuntijoiden mukaan ravinnosta saatu kokonaiskalorimäärä. Rasvat sisältävät muita ravintoaineita enemmän kaloreita, minkä takia terveellisiä kasviöljyjäkään ei kannata syödä mielen määrin. Eläinrasvoilla on vallitsevan käsityksen mukaan kasvisrasvoista poiketen muitakin epäedullisia terveysvaikutuksia.

http://www.verkkoklinikka.fi/ajassa/&id=5100480
http://yle.fi/uutiset/24h/id96466.html
http://www.tohtori.fi/?page=6771267&id=5510680
http://www.iltalehti.fi/terveys/200607174865927_tr.shtml
http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/valimerendieetti.html

Kommentit (0)

Vastauksesi