Olin (taas sana 'MINÄ') pari vuotta sitten sairaalan palovammaosastolla pari...

Olin (taas sana 'MINÄ') pari vuotta sitten sairaalan palovammaosastolla pari...

Hei !

Olin (taas sana 'MINÄ') pari vuotta sitten sairaalan palovammaosastolla pari viikkoa.
Nostalginen 1970- luvun tuulitakki leikahti liekkeihin johtuen tulitikkurasian sisältämästä tulitikun kipininnöistä.

Miksei näitä ilotulitusraketteja voi kieltää ?
Samasta kaupasta saa niitä lisää, olen polttanut paitojani ja soffani, tosin vain reikiä.
(olen krooninen piipunpolttaja kiikkustuolissa, jota ja ketä naapurini rakastavat, koska piipputupakasta tulee hyvä tuoksu).

Vastaus

Tuollaisesta onnettomuudesta pitäisi ehdottomasti raportoida kuluttajavirastoon!:
http://www.kuluttajavirasto.fi/Page/c6d60b5f-23dc-4a49-b5a4-d2681398db62...

Tarjolla on tosiaan huonolaatuisia ja siten vaarallisiksi luokiteltavissa olevia tulitikkuja. Itse olen säästynyt pahemmilta vaurioilta, mutta tiedän mistä puhut. S-kaupoissa myytävät Hansacandle tikut, joka on sama tuote kuin Rainbow tulitikut (valmistuttaja Inex Partners Oy, valmistusmaa Intia) ovat erityisen hermostuttavia räiskyvyytensä vuoksi. Niitä käsitellessä ei auta edes, että raapaisee tikun itsestä ulospäin, koska tällöinkin kipinöitä lentää usein kasvoille tai rinnuksille. Tämä stidimerkki on ansainnut henkilökohtaisen boikottini.
Mökkiolosuhteissa vannoutuneena stidien käyttäjänä luotan nykyisin ainoastaan Sampo tikkuihin (jotain priimaa tämänkin nimen takana). Myös Kuningaskuluttajien testaajat julistivat Sammon tikut laadukkaimmaksi. (Linkki alla)

Tikkujen räiskyminen johtuu luultavasti valmistusvaiheen virheestä. Tikut kyllästetään parafiinilla, joka huonosti tehtynä aiheuttaa kosteuden imeytymisen tikun sisään. Puun laajetessa tikun päähän syntyy hiushalkeamia, joka raapaisuvaiheessa aiheuttaa räiskymisen.

Tiettyjen ryhmien tuotteiden täytyy läpäistä EU:n direktiivin mukaiset laatuvaatimukset tuotteen, turvallisuutta, terveyttä, ympäristöä ja kuluttajansuojaa koskien. Pakollisen CE-merkinnän piiriin ei kuulu tulentekovälineet.
http://ec.europa.eu/finland/news/press/101/10779_fi.htm

Se miksi näitä vaarallisia tulitikkuja on yhä myynnissä, eikä niiden laatu näytä oleellisesti parantuneen, johtuu varmasti osittain siitä, että kuluttajat eivät raportoi niistä tarpeeksi.
http://www.kuluttajavirasto.fi/Page/c6d60b5f-23dc-4a49-b5a4-d2681398db62...

Tulitikut testissä:
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2097

Kommentit (0)

Vastauksesi