Oliko Saksan antautuessa kuinka paljon maa-alaa Saksan hallussa ja...

Oliko Saksan antautuessa kuinka paljon maa-alaa Saksan hallussa ja...

Oliko Saksan antautuessa kuinka paljon maa-alaa Saksan hallussa ja taistelukelpoisia joukkoja koossa?Hollannissa Tanskassa ja Norjassahan Saksalla oli miehitys. Dresdenissä kuulemma taisteltiin 11.5 asti (Toinen maailmansota 1-3 Valitut palat)

2 vastausta

Saksan armeijan esikuntapäällikkö Alfred Jodl allekirjoitti anatutumisasiakirjan 7. toukokuuta klo 2.41. Taistelutoimet oli sen mukaan määrä lopettaa kaikilla rintamilla toukokuun kahdeksantena klo 23.01. Stalin halusi lopullisen sopimuksen allekirjoitettavaksi vielä Berliinissä ja näin tapahtuikin 8.5. klo 23.45. Tilaisuus päättyi klo 00.43, eli toukokuun yhdeksännen päivän puolella. Eräät lähteet mainitsevat joidenkin saksalaisten joukko-osastojen taistelleen vielä 10.5. Kuurinmaalla ja Tsekkoslovakiassa (Wikipedian mukaan 11.5.). Viimeisetkin saksalaiset joukot antautuivat 14.5.

Kuten mainitsit, saksalaisten miehittämänä sodan loppuhetkillä olivat vielä Tanska ja Norja. Wikipedian kartalla toukokuun 1945 tilanteen mukaan Kaliningradissa ja Hollannissa oli pienellä alueella vielä joukkoja, samoin Böömi-Määrin seudulla, osissa Tsekkoslovakiaa, Sveitsin lähistöllä ja Kreetalla.

Vaikka toisesta maailmansodasta on kirjoitettu runsaasti, teoksia, on niistä vaikea löytää tietoa saksalaisten viime hetkien resursseista. Joissakin verkkolähteissä annetaan suurestikin vaihtelevia lukuja, useinkin divisioonamääriä. Nigel Thomasin The German Army in World War II -kirjan esittelytekstissä mainitaan armeijan vajenneen 7 800 000 mieheen. Kirjaa ei ole HelMet-kirjastoissa, joten emme sitä päässeet tutkimaan. Miten taistelukuntoisia ja varustelun puolesta iskukykyisiä joukot olivat ja miten paljon siitä oli käytännössä reserviä on sitten toinen asia. Mikäli sotahistoriaan perehtyneillä lukijoillamme on tarkempia tietoja, lisätkää toki kommentteihin.

Lähteet:
Bauer, Eddy: Toinen maailmansota. 5 (WSOY, 1975)
http://en.wikipedia.org/wiki/End_of_World_War_II_in_Europe
http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties
http://en.wikipedia.org/wiki/German_casualties_in_World_War_II
http://ww2total.com/WW2/History/Orders-of-Battle/Germany/fighting-power-...
http://ww2total.com/WW2/History/Orders-of-Battle/Germany/Wehrmacht.htm
http://www.amazon.com/The-German-Army-World-War/dp/184176616X#_

Kommentit (0)
30.08.201616:24
27495
52

Saksan armeijan joukkoja oli monessa eri paikassa toukokuussa 1945. Länsi-Euroopassa saksalaisten hallussa olivat vielä Englannin kanaalin saaret ja Ranskan rannikolla sijaitseva Dunkerquen satamakaupunki. Itä-Euroopassa puolestaan saksalaisia joukkoja oli Latvian rannikolla niin sanotussa Kuurinmaan motissa, Ala-Itävallassa ja Böömin alueella. Pohjois-Euroopan osalta tilanne oli sellainen, että Tanska ja osa Norjasta olivat vielä Saksan miehittämiä. Välimerellä oli sellainen tilanne, että saksalaisia joukkoja oli vielä Kreetan saarella ja Kreikan saaristossa.

 

Pauli Huhtala. Toinen maailmansota. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki 1954, sivu 415.

Ian Kershaw, The End. Hitler´s Germany 1944 - 45. Allen Lane. Penguin Books 2011, sivu 365.

Kommentit (0)

Vastauksesi