oliko saksalaisilla lapinsodan aikana käytössä lentokenttä jossain kemijärvellä...

oliko saksalaisilla lapinsodan aikana käytössä lentokenttä jossain kemijärvellä...

Vastaus

Lapin lentokentät olivat Saksan ilmavoimien käytössä jatkosodan aikana. Ensimmäisinä käyttöön otettiin Rovaniemi, Kemijärvi, Petsamo ja Kemi. Luftwaffen käytössä oli myös Alakurtin lentokenttä, joka sijaitsi n. 45 kilometriä Sallasta itään. Talvisodassa menetetyn Sallan valtauksen jälkeen saksalaiset kunnostivat lentokentän käyttöönsä.

Jatkosodan aseleponeuvottelujen sekä välirauhanneuvotteluiden noudattamisen perusteella tuli pian selväksi, että Suomen ja Saksan aseveljeys muuttuisi pian sodaksi. Lapin sota alkoi 15.9.1944. Luftwaffe jätti tukikohtia vähitellen ja aina tuhottuina. Syskuun loppuun mennessä se luopui Kemin, Alakurtin ja Pontsalenjoen lentokentistä sekä lokakuun puoliväliin mennessä myös Rovaniemestä ja Kemijärvestä. Ivalon kenttä oli käytössä vielä lokakuun lopussa. Samoihin aikoihin saksalaisten ilmahyökkäykset suomalaisia vastaan loppuivat. Lapin sota päättyi vasta huhtikuussa 1945.

Yllä olevat tiedot ovat Jaakko Alakulpin kirjasta Lapin ilmailuhistoria I. Enontekiön kuumailmapallosta 1799 Lapin ilmasotaan 1944-1945 (Rovaniemi 1999) Luku 6. Saksan ilmavoimat Suomen Lapissa vuosina 1941-1944 s. 313, 378, 380-381

Kirjasta löytyy tarkempia tietoja saksalaisten jatkosodassa käyttämistä lentokentistä sekä Lapin sodan ilmatoiminnasta.

Kommentit (0)

Vastauksesi