oliko josef jeesuksen isä

oliko josef jeesuksen isä

2 vastausta

Vastauksen joutuu päättelemään itse.
Raamatun Uuden testamentin mukaan Joosefilla ei ollut osaa eikä arpaa Jeesuksen alullepanon kanssa. Puuseppä Joosefin rooliksi jäi Jeesuksen äidin, Marian aviomiehenä toimia nuoren Jeesuksen kasvatusisänä. Tarinan mukaan Jeesus sikisi Marian kohtuun Pyhästä Hengestä. Maria sai itsekin kuulla tästä erikoisesta siitoksesta enkeli Gabrielilta.

Kihlattunsa yllättävä raskaus oli ymmärrettävästi Joosefille musertava uutinen. Tilannetta pahensi vielä se seikka, että Joosef oli jämptinä miehenä vaalinut rakkaansa esiaviollista neitsyyttä. Ja nyt hänen Mariansa oli paksuna jollekin toiselle! Tarina ei kerro yrittikö Maria selittää Joosefille enkelin ilmoituksesta, jumalan pojasta ja pyhän hengen osallisuudesta siunattuun tilaansa. Vaikka olisikin, selitys on varmasti kuulostanut Joosefista vähintään ontuvalta.

Joosef ei nöyryytyksestä huolimatta halunnut häpäistä Mariaa, vaan ajatteli purkaa kihlauksen vähin äänin. Ja hyvä näin, koska silloin meiltä olisi sillä erää jäänyt vapahtaja syntymättä. Tuon ajan Mooseksen lain mukaan Marian kohtaloksi olisi koitunut kuoliaaksi kivittäminen.

Petetyksi tunteva Joosef vietti tuskaisia öitä, kunnes eräänä yönä enkeli selitti unessa Joosefille kaiken Marian oudosta raskaudesta ja tulevasta ikuisesta kuninkaasta. Jumalan sanansaattaja kehotti Joosefia ottamaan Maria aviopuolisokseen. Joosef otti neuvosta vaarin ja ymmärsi vielä pelin juonen sikäli, ettei kajonnut vaimoonsa tämän odotusaikana.

Myöhemmin Joosefin aviollisista iloista pidättäytyminen palkittiin; Maria synnytti vielä neljä, perinteisellä tyylillä siitettyä poikaa, Jaakobin, Joosesin, Simonin ja Juudaksen.
Näin siis Matteuksen evankeliumin mukaan.
http://www.evl.fi/raamattu/

Katolilaiset uskonoppineet taas väittävät Marian olleen ikuisesti neitsyt ja poikien syntyneen Joosefin aikaisemmasta avioliitosta.

Vaikka raamatun- ja historiantutkijat ovat melko yksimielisiä Jeesus Nasaretilaisen historiallisuudesta, riittää niitäkin, jotka uskovat Jeesuksen olevan myyttinen hahmo. http://www.helsinki.fi/~merenlah/oppimateriaalit/index.html
http://www.vapaa-ajattelijat.fi/kritiikki/jeesuksen_arvoitus/index.html

Islaminusko myöntää Profeetta Jeesuksen neitseestä syntymisen selvät todisteet, mutta kieltää Pyhästä Hengestä sikiämisen. Jeesuksen isää ei Koraanissa mainita.
http://www.answering-islam.org/suomi/html/todelliset_kasvot.html
Juutalaisissa rabbiinisissa teksteissä mainitaan Jeesuksen syntyneen Marian harjoitettua haureutta Pantera-nimisen roomalaisen sotilaan kanssa. http://www.kolumbus.fi/rov.o.peltola/teemat/Jeesusihmeittenihme2.htm
Kun taas Harri Sirolan sydämellisessä romaanissa Jeesus enkelinpoika Nasaretilainen (Gummerus, 2001) kerrotaan Jeesuksen syntyneen Marian ja renttumuusikko, enkeli Gabrielin lemmentuokioiden seurauksena.

Lähes kaikki kirjalliset viitteet Jeesuksesta ovat Raamatusta lähtöisin. Luotettavia, Raamatusta riippumattomia viittauksia historialliseen Jeesukseen tunnetaan pari muutaman sanan mainintaa Josefukselta (n. 37-100) ja Tacitukselta (n.55-120).

Nykypäivän maallistunut kristitty saattaa uskoa tuon heikompiosaisten puolustajan ja anarkistisen miehen eläneen ja vaikuttaneen, tosin tavallisena kuolevaisena ihmisenä. Tällöin lienee helppo olettaa Joosefin olleen Jeesuksen biologinen isä.

Jeesuksesta arkistossamme:
http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx

Kommentit (0)
06.12.201614:47
1725
79

Lyhyesti sanottuna Joosefin isyys on kokonaan omasta asenteesta, kirjoituksen tulkinnasta ja tekstin käännöksestä kiinni. Yhtähyvin Joosef saattoi olla Jeesuksen isä, mutta perinteisen näkemyksen mukaan Joosef oli vain adoptioisä ja jeesus Jumalan siittämä. Vanhien, eli evankeliumi Markuksen mukaan kääntää kuitenkin tilanteen toisinpäin eli Jumala on Jeesukselle adoptio isä ja Jeesus on enemmän tai vähemmän ihminen mutta täynnä Pyhää Henkeä.

Kommentit (0)

Vastauksesi