Oliko Istuva Härkä sankari voittamaton?

Oliko Istuva Härkä sankari voittamaton?

Ainakin laulussa näin sanotaan.

3 vastausta

Vexi Salmihan se näin aikoinaan riimitteli laulun sanat. Pohjois-Amerikan intiaanit saattoivat olla urheita, mutta valkoisen miehen aseita ja mukanaan tuomia tauteja vastaan se ei auttanut. Lakotaintiaani Istuva Härkä tunnettiin rohkeana ja arvostettuna soturina. Oman kansansa parissa häntä pidettiin Pyhänä miehenä, jolla oli kyky nähdä tulevaisuuteen. 1860-luvulla monien lakotojen alistuessa reservaattielämään, pyrki Istuva Härkä pysyttelemään joukkoineen perinteisillä metsästysmailla.

Vuonna 1876 Istuvan Härän ja Hullun Hevosen johtamat intiaanit pitivät leiriä Little Bighornin laaksossa. Siellä he löivät everstiluutnantti Custerin seitsemännen ratsuväkirykmentin sotilaat taistelussa 25.6.1876. Sen jälkeen Yhdysvaltain armeijan joukkoja vahvistettiin ja intiaanit ajettiin yhä ahtaammalle. Vuonna 1881 Istuva Härkä antautui lopulta pienen soturijoukkonsa kanssa Fort Burfordissa. Kahden vuoden sotavankeuden jälkeen hän sai taas palata kansansa luo reservaattiin.

Sittemmin Istuva Härkä kiersi jonkin aikaa Buffalo Billin Wild West Show'n mukana ympäri maata. Vuoden 1890 tienoilla lakotojen reservaateissa levisi uskonnollinen henkitanssi-liike. Seremonioiden tarkoituksena oli saada yhteys vainajien henkiin. Yhdysvaltain kongressi oli epäluuloinen ja pelkäsi intiaanien valmistelevan liikkeen taustalla kapinaa. Hallitus uskoi Istuvan Härän olevan mukana juonessa ja lähetti intiaanipoliiseja pidättämään tämän. Pidätystilanteessa syntyi tulitaistelu jossa vanha päällikkö ja 14 muuta ihmistä sai surmansa.

 

 

Kommentit (0)
16.10.201516:59
17025
47

Jukka Kuoppamäki kertoo kappaleessaan "Wounded Knee" tästä tapauksesta. Mietityttää säe "Siellä kerran taisteltiin, nyt koittaa toinen kerta". Oliko tässä kyseessä joku selkkaus samoilla seuduilla?

"Jälleen Wounded Knee saa nähdä verta.

Siellä kerran taisteltiin, nyt koittaa toinen kerta,

silloin siellä Big Foot esi-isäin luokse kutsuttiin.

Andrew Jackson sanoi, että maa, mikä on

länteen Mississippistä, olkoon koskematon.

Jalka jälkiä ei siihen jätä valkoisten.

Sitten kenraali Custer otti sen."

Kommentit (0)
15.10.201518:18
7882
17

Istuva Härkä ei itse osallistunut Little Bighornin taisteluun.

Kommentit (0)

Vastauksesi