Oliko HyperCard esikuvana moderneille nettiselaimille?

Oliko HyperCard esikuvana moderneille nettiselaimille?

Vuonna 1987 IT-markkinoille tuli Macintoshia varten suunniteltu HyperCard-sovellusohjelma, joka tuli tunnetuksi muun muassa siitä, että se tallensi kaikki muutokset automaattisesti. Tietokoneohjelmaan sisältyi myös omalaatuinen ohjelmointikielensä. Se lienee ollut jonkinnäköisenä esimuotona nettiselaimille, joita tietotekniikan maailmassa alettiin käyttää laajassa mittakaavassa 1990-luvun puolestavälistä lähtien. Esimerkiksi tämä käsisymboli, jossa muut sormet ovat näkymättömissä paitsi peukalo ja pystyssä oleva etusormi, taitaa itse asiassa olla suoraan HyperCardista peräisin.

Vastaus
07.12.201616:53
26140
28

Tim Berners-Lee apurinaan Robert Cailliau kirjoitti ensimmäisen Web-selaimen "WorldWideWeb" UNIX-tietokoneeseen vuonna 1990. Varsinkin Cailliau oli tiettävästi perehtynyt (käyttänyt?) HyperCardia, joten on todennäköistä, että heidän selaimensa sai vaikutteita HyperCardista, vaikkakin sisälsi myös paljon muuta. WorldWideWeb-selaimesta kehitys kulki Mosaic/Netscape selaimen kautta meidän nykyisin käyttämiin selaimiin, monin sivupoluin joista useimmat kuolivat.

Sensijaan erilaisia osoittavia sormi-/käsisymboleja on käytetty jo 1800-luvulla (ellei jo kivikaudella) julisteissa, opasteviitoissa jne, joten on vaikeampi antaa kunniaa sen käyttöönotosta millekään nykyajan tietokoneohjelmille. Osoittava sormi tulee mieleen varmasti ihan riippumatta aiemmista esikuvista kenelle vain graafikolle/ohjelmoijalle, kun täytyy suuntaa osoittaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi