Oliko Hitlerin kansallissosialismissa mitään muuta sosialistista, kuin nimi?

Oliko Hitlerin kansallissosialismissa mitään muuta sosialistista, kuin nimi?

3 vastausta

Jos kirjoittaa Googlen hakukenttään vaikkapa kansallissosialismi vs sosialismi, törmää aika moneen keskusteluun, jossa asiaa puidaan. Hitlerin mukaan kyse ei ollut marxilaisesta sosialismista, mutta samalla vastustettiin kapitalistisia aatteita ja ihanteita. Aate oli räätälöity tukemaan sen ajan vallanpitäjien otetta kansalaisistaan, joten monet sen ideoista saattavat jopa kuulostaa hieman ristiriitaisilta. Aatteeseen sisältyi myös vasemmistolaisiksi miellettyjä ideoita, vaikka äärioikeistosta kyse onkin. "On kiistelty paljon siitä, miten sosialistisia kansallissosialismi ja natsi-Saksa olivat, eikä asiasta ole yksimielisyyttä.", kuten Wikipedian artikkelikin toteaa. Kannattaa tutustua netistä löytyvään aineistoon.

Kommentit (0)
13.04.201912:00
17108
16

Historiantutkija, sittemmin professori Matti Klinge on eritellyt  kansallissosialismin aatesisältöä seuraavaan tapaan:

"Natsismin ohjelmaan kuului kyllä eräitä sosialistisia ohjelmakohtia, mutta liike ei ollut sosialistinen siinä mielessä, että se olisi vaatinut tuotantovälineiden yleistä yhteiskunnallistamista - -. Natsien ohjelman sosialistiset juonteet ohenivat aikaa myöten selvästi ja hävisivät, ainakin Tingstenin mukaan [Herbert Tingsten: Nazismens ocs fascismens ideér, 1965]  vuoteen 1934 mennessä. Silloin oli myös menettänyt merkityksensä Gregor Strasserin johtama radikaalisempi vähemmistö; Otto Strasserin johtamat kansallisbolševikit olivat eronneet jo 1930. Tingsten viittaa Spengleriin, jonka teos Preussentum und Sozialismus vaikutti kansallisosialistiseen ideologiaan - -. Spenglerin ajattelussa sosialismin käsite ei liittynyt kysymykseen tuotantovälineiden omistuksesta, vaan se viittasi kansalliseen solidaarisuuteen ja valmiuteen ehdottomasti alistua valtion ja hierarkkisen sosiaalisen järjestelmän palvelukseen. Täten natsismin kaikessa korostama yhteishyvä, yhteisetu ja sen ehdoton primaatti [etusija, valta-asema] yksilön etuun nähden, so. autoritäärisyys ymmärrettiin sosialismin sisällöksi."

Toisaalla samassa teoksessa Klinge huomauttaa, että suomalaisen ns. valtiososialismin johtohahmo Yrjö Ruutu "kritisoi Hitlerin veljeilyä rahavallan kanssa".

Matti Klinge: Vihan veljistä valtiososialismiin (1972, uusintapainokset 1983 ja 2012). 

Kommentit (0)
12.04.201911:12
15
15

Minun käsitykseni on, että Hitlerin kansallissosialismi oli Saksan kansan yhtenäisyyden ja hänen päämääriensä toteuttaminen Saksan ja saksalaisen elämäntavan nostamiseksi muiden yläpuolelle Euroopassa ja maailmassa.

Kommentit (0)

Vastauksesi