Oliko Helsingissä 1940 luvun loppupuolella kuolemansyyntutkijoita?

Oliko Helsingissä 1940 luvun loppupuolella kuolemansyyntutkijoita?

Oliko Helsingissä 1940 luvun loppupuolella kuolemansyyntutkijoita? Tai ketkä noita tehtäviä hoitivat ja missä heidän toimipaikkansa sijaitsi?

Vastaus

Suomessa ei ole amerikkalaistyylistä ”coroneria” eli poliisista riippumatonta kuolemansyyntutkijaa. Kuolemansyyntutkinta voidaan jakaa kahteen tyyppiin: on lääketieteellinen selvitys, jonka tekevät lääkärit kun on kyse ns. luonnollisesta kuolemasta ja sitten rikosta epäiltäessä suoritettava oikeuslääketieteellinen selvitys, josta vastaa poliisi. Poliisia avustaa tässä tehtävässä oikeuslääkäri.

1940-luvulla oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen suoritti (kuten nykyäänkin) oikeuslääkäri Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksella. Se sijaitsi tuolloin Siltavuorenpenkereellä. Avauksessa olivat usein mukana murharyhmän poliisit, joiden vastuulla kuolemansyyn selvittäminen oli. Murharyhmä toimi vielä 1940-luvulla Sofiankadulta käsin.

Maakunnissa tilanne oli hieman toinen. Poliisia avusti kuolemansyyntutkinnoissa kiertävä lääninoikeuslääkäri ja kalmot joutuivat usein odottelemaan kiusallisen pitkään ennen kuin ne saatiin tutkittua.

Lähteet:

tietopalvelun päällikkö Klaus Kaartinen, Keskusrikospoliisi

http://www.tarinoidenhelsinki.fi/node/7776

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=4633

Kommentit (0)

Vastauksesi