Olenko fatalisti vai opportunisti, jos nyt päätän että ensi lauantaina voitan...

Olenko fatalisti vai opportunisti, jos nyt päätän että ensi lauantaina voitan...

Olenko fatalisti vai opportunisti, jos nyt päätän että ensi lauantaina voitan miljoonia lotossa? Eikö tilastollisesti minulla ole yhtä suuri mahdollisuus voittaa kuin olla voittamatta? Mikä on kerroin sille, että päätän lotota tai olla lottoamatta? Omituinen kysymys mutta silti... :)

Vastaus

Fatalistihan ajattelee, että kohtalo määrää ennalta kaiken, mitä tapahtuu, mutta ei yleensä usko tietävänsä etukäteen, mitä tuleman pitää, joten tuskinpa sinua voi fatalistiksi kutsua. Sinun tapauksessasi fatalisti vain odottaisi, tuleeko niitä miljoonia tällä kertaa vai ei, ja tuloksen nähtyään toteaisi, että näinhän siinä kohtalon mukaan pitikin käydä. Fatalismi suojeleekin hyvin pettymyksiltä, kun voi aina ajatella, ettei tätäkään onnettomuutta olisi pystynyt mitenkään välttämään, mutta toisaalta estää myös kunnolla nauttimasta onnenpotkuista: jos näin olisi tapahtunut joka tapauksessa, eipä siinä sitten mitään juhlimista ole.

Opportunistikaan ei kuulosta kovin osuvalta kuvaukselta. Opportunisti olisi ihminen, joka moraalista tai laeista piittaamatta tekee sen, minkä kokee hyödyttävän itseään. Lottomiljoonien voittamisessa tuskin mitään moraalitonta tai laitonta on, ellet sitten ole päättänyt saada niitä haltuusi varastamalla oikealta voittajalta.

Ehkä paras luonnehdinta olisi optimisti: optimistihan osaa aina katsoa asioita myönteisessä valossa. Todennäköisyys on nimittäin melko pieni, joten vankka usko lottomiljoonien varmaan saamiseen on melko optimistista. Näennäisesti on tietysti vain kaksi mahdollisuutta - joko voitan tai en - ja siksi tuntuisi, että loton voittaminen on yhtä todennäköistä kuin kruunan saaminen kolikkoa heitettäessä. Tarkemmin ajatellen mahdollisia häviäviä lottorivejä on kuitenkin paljon enemmän kuin voittorivejä ja on siis huomattavasti todennäköisempää, että lottoamasi rivi osuu johonkin näistä häviävistä mahdollisuuksista. Epätodennäköisyys ei kuitenkaan tee loton voittamisesta mahdotonta, joten aina voi yrittää.

Jotta voisi antaa jotain kertoimia sille, päätätkö lotota vai ei, tarvitsisi eittämättä tietää hieman tarkemmin, miten usein tapaat lotota: joka viikko, kerran kuukaudessa vai vielä harvemmin.

Kommentit (0)

Vastauksesi