Olen viimepäivinä muistellut matkaa kaukasuksen vuoristoon ja pohtinut veden...

Olen viimepäivinä muistellut matkaa kaukasuksen vuoristoon ja pohtinut veden...

Terve. Olen viimepäivinä muistellut matkaa kaukasuksen vuoristoon ja pohtinut veden osuutta kiipeilyurakan onnistumisessa. Kysyisin miten vedenpuutos vaikuttaa hypotermiaan? Onko elimistön kuivumisen vaara suurempi vuorikiipeilijällä kuin normaalilla kuntoilijalla? Vaikuttaako korkeus jotenkin elimistön kudosten (esim lihasten ja aivojen) kykyyn ottaa vastaan vettä? Vuorella ilmanpaine laskee ja veden kiehumispiste laskee myös. Vettä on oman kokemukseni mukaan kuitenkin huomattavasti vaikeampi saada kiehumaan 4500m korkeudessa kuin kotosalla, mistä tämä johtuu? Ja viimeksi, vaikuttaako alhainen ilmanpaine ihmiselimistön vedenkulutukseen? Kiitosta taas.

Vastaus

Vedenpuute aiheuttaa yleistä väsymystä ja altistaa sitä kautta hypotermiaan. Vuoristossa elimistöä uhkaa kuivuminen, koska ilman kosteusprosentti on hyvin alhainen, jopa 0%. Uloshengitysilma on 100% vesihöyryn kyllästämää, koska elimistö kostuttaa keuhkoihin menevän ilman 100%:sesti eli jokaisella sisään-uloshengityksellä menetetään enemmän vettä kuin kosteampaa ilmaa hengitettäessä.

Alentunut happiosapaine aiheuttaa hyperventilaatiota ja kiihtynyt hengittäminen lepotilassakin lisää veden menetystä. Lisäksi yli 5200 m korkeudessa ei ole juoksevaa vettä joten kaikki juotava neste täytyy sulattaa lumesta/jäästä jolloin ihmiset juovat vähemmän kuin olisi tarpeen.

Korkeus ei vaikuta elimistön kykyyn käyttää vettä. Joissakin sairaustiloissa kuten vuoristotaudissa ja sen aiheuttamassa keuhko tai aivoödeemassa neste kertyy elimistössä vääriin paikkoihin kuten keuhkoihin ja/tai aivoihin.

Alhainen ilmanpaine ei todennäköisesti sellaisenaan vaikuta vedenkulutukseen. Lisääntynyt hengitys muuttaa elimistön happo-emästasapainoa ja ylimääräisistä hapoista eroon päästäkseen elimistö voi lisätä virtsan eritystä.

Lisäksi kysyit veden keittämisestä.

Vettä ei ole vaikeampi saada korkessa ilmanalassa kiehumaan, päinvastoin. Korkealla vuoristossa ilmanpaine on niin pieni, että veden kiehumispiste jää huomattavasti alle 100 asteen. Matalamman kiehumispisteen vuoksi ruokien kypsentäminen keittämällä kuitenkin on vuoristossa vaikeampaa, koska lämpö siirtyy vedestä keitettävään ruokaan sitä paremmin, mitä kuumempaa vesi on (vrt. painekattila).

Lähteet:

Vastausta varten konsultoitiin asiantuntijalääkäriä ja fyysikkoa.

Terveyskirjaston artikkeli hypotermiasta
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=sae25170

Liikkuminen ja sopeutuminen ohuessa ilmanalassa
http://www.lts.fi/filearc/193_s113-117_Karinen.pdf

Adapting to high altitude
http://anthro.palomar.edu/adapt/adapt_3.htm

High altitude medicine guide
http://www.high-altitude-medicine.com/

Travel Doctor
http://www.traveldoctor.co.uk/altitude.htm

Cooking at High Altitudes
http://www.chemistry.co.nz/cooking_altitudes.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi