Olen työssäkäyvä nuori aikuinen ja asun Jyväskylässä. Haluaisin oppia puhumaan...

Olen työssäkäyvä nuori aikuinen ja asun Jyväskylässä. Haluaisin oppia puhumaan...

Olen työssäkäyvä nuori aikuinen ja asun Jyväskylässä. Haluaisin oppia puhumaan saksan kieltä. Mitä opiskelukeinoja suosittelisitte? Pidän itseopiskelusta; löytyisikö netistä/kirjastosta oppimateriaalia? Kurssitkin kiinnostavat; missä, milloin ja minkä hintaisia tällä seudulla löytyy?

Kiitos paljon!

Vastaus

Aikuisopiskelua voi harrastaa ainakin kansalais- ja työväenopistoissa sekä avoimessa yliopistossa.
Jyväskylän kaupungin kansalaisopistossa järjestetään syksyllä 2011 alkaen ainakin saksan alkeiskursseja. Kerran viikossa sekä syys- että kevätlukukaudella kokoontuvan kurssin hinta on 49 euroa. Tiedot kursseita ja ilmoittautumisesta löytyvät kansalaisopiston verkkosivuilta (ks. linkki alla).
Avoimessa yliopistossa opiskellaan yliopiston kursseja maksua vastaan. Maksujen suuruus määräytyy kurssin laajuuden mukaan, Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa 10 euroa opintopistettä kohden.

Et mainitse aloitatko opiskelun aivan alusta vai oletko ehkä opiskellut saksaa jo aiemmin koulussa tai oleskellut saksankielisessä ympäristössä. Jos aloitat aivan alkeista, sanasto, kielioppia ja helppoja fraaseja pystyy ehkä opiskelemaan yksinkin, kirjaa lukemalla, cd-äänitteitä kuuntelemalla tai opiskelemalla verkkokurssia netissä. Lisäksi kannattaa kuitenkin käydä kurssillakin, koska siellä saa palautetta osaamisestaan ja nimenomaan puhumisen harjoittelu on tehokkaampaa ryhmässä kuin yksikseen.

Kirjastoista löytyy useitakin saksan kielen oppikirjoja ja äänitteitä, esimerkiksi:
Jeltsch, Claudia Sirpa : Saksaa matkailijoille ; Tulkki, Heikki : Echt geil! ,saksan kielen alkeisoppikirja ; Kudel, Pauli : Einverstanden!, saksan peruskurssi aikuisille ; Rakkolainen, Sirpa : Deutsch im Berufsleben. Saatavuuden voi tarkistaa kirjaston verkkosivuilta tai käymällä kirjastossa paikan päällä.

Netissä Yle:n sivuilta löytyy videoita ja tehtäviä, joiden avulla voi harjoitella kuullunymmärtämistä, sanastoa ja kielioppia. Lisäksi siellä voi opiskella Yle:n kielikursseja, esimerkiksi Das ist Deutschland –sarjaa. Saman sarjan oppikirjoja ja äänitteitä voi lainata kirjastosta.

Lähteet ja lisätietoja:
Jyväskylän Kansalaisopisto
http://www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto/opinto-ohjelma
https://www.opistopalvelut.fi/jyvaskyla/index.asp
http://www.aikuisopiskelu.fi/?deptid=4666
Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto
https://www.jyu.fi/hallinto/aikuiskoulutus
https://www.avoin.jyu.fi/
https://www.avoin.jyu.fi/oppiaineet/muut-kielet
Jyväskylän kaupunginkirjasto
http://www.jyvaskyla.fi/kirjasto
Yle
http://oppiminen.yle.fi/saksa
http://oppiminen.yle.fi/kielet
Deutschakademien ilmainen verkkokurssi:
http://www.deutschakademie.de/online-deutschkurs/finnisch/
http://www.ilmainennyt.com/kielen-opiskelu

Kommentit (0)

Vastauksesi