Olen televisiosta nähnyt kirurgin tekevän pitkiä ja syviä viiltoja eri puolille...

Olen televisiosta nähnyt kirurgin tekevän pitkiä ja syviä viiltoja eri puolille...

Olen televisiosta nähnyt kirurgin tekevän pitkiä ja syviä viiltoja eri puolille kehoa ja niistä, jopa 20cm pitkästä viillosta ei tule verta juuri lainkaan. Itse kun onnistun saamaan pienenkin haavan, niin siitä tulee verta paljon enemmän. Miksi?

Vastaus

Terveysalan opiskelijoille tarkoitetusta kirurgian oppikirjasta löytyi verenvuodoista seuraavanlaista tietoa.

Useimmat kirurgiset toimenpiteet aiheuttavat verenvuotoa. Kirurgisessa toiminnassa pyritään kuitenkin aina mahdollisimman vähäiseen verenhukkaan eli hyvään hemostaasiin. Vähäisen verenvuoden syntymistä pyritään edistämään nopealla leikkaustekniikalla ja joissakin tapauksissa leikattavan potilaan asennonmuutoksella.

Elimistö pyrkii itse tyrehdyttämään verenvuotoa, esim. supistamalla vioittunutta verisuonta ja muodostamalla verihiutalepaikan ja verihyytymän vuotokohtaan. Supistusta aiheuttavat myös mekaaninen ärsytys ja trauman seurauksena vapautuvat kemialliset aineet. Jos verisuoni katkeaa kokonaan, sen päät saattavat vetäytyä erilleen ja supistua voimakkaasti. Suurempien verisuonten vuotoa tyrehdyttää veren hyytyminen (koagulaatio).
Eri tekijöiden, kuten K-vitamiinin tai hyytymistekijöiden puutokset voivat huonontaa veren hyytymistä.

Leikkauksen aikana pieniä vuotoja tukitaan elektrokoagulaatiolla, jolloin lämpövaikutus tukkii vuotokohdan. Vuotokohtaa voidaan myös tamponoida eli painella taitoksella. Kirurgin apuna toimivat sairaanhoitajat pitävät leikkauskohtaa mahdollisimman ”puhtaana”, koska verenvuoto myös peittää näkyvyyttä.

Verenvuodon määrä näyttäisi siis riippuvan siitä miten leikataan ja mistä kohdasta; kirurgi ja hoitohenkilökunta pystyvät ammattitaidollaan ennakoimaan verenvuodon määrää ja pyrkivät mahdollisimman vähäiseen vuotoon.

Lähde:
Kirurgia / Veijo Ukkola .. [et al.] WSOY, 2001
http://www.helmet.fi/search*fin/tkirurgia/tkirurgia/1%2C3%2C6%2CB/frames...

Kommentit (0)

Vastauksesi