Olen tekemässä mökin pihalle koristeeksi länsiviitan.

Olen tekemässä mökin pihalle koristeeksi länsiviitan.

Hei! Olen tekemässä mökin pihalle koristeeksi länsiviitan. Ja nyt haluaisin tietää vanhan länsiviitan (korireimarin) värit. Olen yrittänyt netistä löytää, mutta mistään ei ole löytynyt. Muistini mukaan värit olivat puna / valkoinen. Mutta miten ne rajautuvat korin ja kepin suhteen. Yksi värikuvakin riittänee tai tieto miten maalata. Korit ja keppi odottavat maalausta.
Kiitän kovasti etukäteen näistä tiedoista.

Vastaus

Olet oikeassa vanhan länsiviitan värit olivat punainen ja valkoinen. Viitan alaosa oli puoliväliin asti punainen ja yläosa valkoinen. Kori oli punainen ja se oli kiinnitetty niin että ihan pieni pätkä "tikun" valkoista yläosaa jäi näkyviin korin yläreunan yli. Länsiviitan korihan oli keskikohdaltaan kapea kaksoiskori. Varmaan tiedätkin muistisäännön: "lännessä naisilla on kapea uuma, idässä taas
ei vyötäröä lainkaan".
Vanhan viitoituksen mukaan matalikko sijaitsi länsiviitan länsipuolella.

Kuvia vanhoista meriviitoista löydät vaikkapa vanhoista tietosanakirjoista. Itse käytin Otavan isoa tietosanakirjaa vuodelta 1963. Meriviitat löytyvät osasta 5 : Kuus-Mons.

Uusi kansainvälinen viitoitusjärjestelmä tuli merialueilla voimaan 1.1.1981. Sisävesillä järjestelmään siirryttiin vuonna 1982. (Mitä Missä Milloin 1982. Otava, 1981.)

Kommentit (0)

Vastauksesi