Olen pohtinut, että miten väitöskirjaansa tekevät elävät?

Olen pohtinut, että miten väitöskirjaansa tekevät elävät?

Olen pohtinut, että miten väitöskirjaansa tekevät elävät? Saavatko he jotain opintotuen kaltaista vai mistä sitä rahaa tulee?

Vastaus

Nykyisessä järjestelmässä nuorten tutkijoiden toimeentulo on tiukassa. Suomalaisissa yliopistoissa opiskelu on ilmaista, mutta yliopistot eivät myönnä stipendejä jatko-opiskelijoille. Väitöskirjan tekijä huolehtii itse rahoituksesta. Kokopäiväisen tutkimustyön mahdollistavasta rahoituksesta on kova kilpailu. Rahoitus voi tulla lyhyinä pätkinä eri säätiöiltä ja rahastoilta. Usein väitöskirjan tekijät rahoittavat tutkimustyönsä ansiotyöllä tai tutkimusapurahojen lisäksi yleisen opintotuen turvin.

Taloudellisesti turvatuimmassa asemassa ovat opetusministeriön tutkijakouluihin valitut jatko-opiskelijat. Tutkijakoulut ovat nelivuotisia ja niiden tutkijakoulutettaville maksetaan palkkaa.

Yliopistojen kotisivuilla julkaistaan tutkimusrahoitustiedotusta. Sivuille on kerätty tietoa tutkimusten rahoituksesta. Tätä kautta opiskelijoilla on pääsy esim. TURA -tutkimusrahoitustietokantaan, joka sisältää tiedot yli 700 kotimaisesta ja ulkomaisesta tutkimusrahoituslähteestä.

http://www.helsinki.fi/hum/tutkimus/jatko-opinnot/rahoitus.htm
http://www.kyy.fi/stimulus/indexi.php?lehti=0107&juttu=2
http://www.med.utu.fi/opiskelu/opinto-oppaat/tieteellinen_jatkokoulutus/...
http://www.med.utu.fi/opiskelu/opinto-oppaat/tieteellinen_jatkokoulutus/...
http://www.research.fi/voimavarat/tutkijankoulutus
http://www.aka.fi/fi/A/

Kommentit (0)

Vastauksesi