Olen ostanut vanhoja valokuvia. Ajattelin esittää niitä näyttelynä. Mitä tulee ottaa huomioon?

Olen ostanut vanhoja valokuvia. Ajattelin esittää niitä näyttelynä. Mitä tulee ottaa huomioon?

Kuvat aikavälillä 1900-1980

3 vastausta

Parikin asiaa tulee mieleen. Tekijänoikeus koskee myös valokuvia ja tässä tapauksessa ne ovat muiden ottamia. Tekijänoikeuden alaista teosta voi kyllä käyttää osana uutta teosta. Tällaisen siteeraamisen pitää olla hyvän tavan mukaista. Se tarkoittaa, että teoksesta saa ottaa lainauksen tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa, uusi teos ei saa käsittää pelkkiä siteerauksia. Jos näyttelysi sisältää vain toisen ottamia valokuvia, ei se oikeastaan voi olla oma teoksesi.

Toinen huomioitava seikka on kuvissa mahdollisesti esiintyvien henkilöiden yksityisyyden suoja. Etenkin noiden tuoreempien kuvien esittely olisi arveluttavaa, kun niissä esiintyvät ihmiset lienevät hengissä, eivätkä varmaankaan tiedä pääsevänsä esille näyttelyyn.

Vastaajan mielestä et tässä tapauksessa voi ilman alkuperäisten kuvien ottajan lupaa koostaa näyttelyä. Myös, jos kuvissa esiintyy tunnistettavia henkilöitä, olisi luvan kysyminen heiltä paikallaan.

Emme kuitenkaan kysy.fi-palvelussa ole päteviä laintulkintaan. Kannattaa selvittää asiaa tekijänoikeuteen perehtyneiden kanssa.

 

Kommentit (0)
01.06.201812:50
20677
115

Uuden keskustelun (http://www.kysy.fi/kysymys/saanko-laittaa-minusta-kuvaamossa-otetun-kuva...) valossa täytyy vielä lisätä, että ensimmäisessä vastauksessani mainittu kartikatyyri tehtiiin ja ostettiin sattumoisin vain vuosi-pari ennen lakimuutosta, joka on minulta mennyt täysin ohi. Tämä mutkistaa kysyjän asiaa, koska nyt täytyy tietää miten vanhoista valokuvista on kyse. Koska kuvien tekijänoikeudet eivät ole takautuvasti muuttuneet lakimuutoksen yhteydessä, täytyy tietää minkä lain mukaan minkäkin kuvan kanssa voi toimia. Siis jokaisen kuvan ikä pitää tietää erikseen.

Kommentit (0)
05.10.201713:33
20677
69

Teetin kerran karikatyyrin itsestäni ja kysyin samalla piirtäjältä kuvan tekijänoikeudesta. Taiteilija vastasi että kun hän ottaa piirroksestaan maksun, tekijänoikeus siirtyy minulle kuvan mukana. Tekijänoikeus siirtyy ostajalle samalla periaatteella silloin kun asiakas otattaa kuvia valokuvausliikkeessä tai jos  yksityishenkilö myy itse ottamiaan kuvia. Pohjimmiltaan kyse on siitä oliko myyjällä itsellään tekijänoikeus kuviin joita möi vai möikö toisen omistamia kuvia.

Näin ollen kuvittelisin että tekijänoikeus on pienempi ongelma kuin se voiko kuvia asettaa näytteille kuvattujen lupaa kysymättä.

Kommentit (0)

Vastauksesi