Olen oppinut veden kielen jo lapsena. Nykyisin kukaan ei enää osaa tätä...

Olen oppinut veden kielen jo lapsena. Nykyisin kukaan ei enää osaa tätä...

Olen oppinut veden kielen jo lapsena. Nykyisin kukaan ei enää osaa tätä taitoa. Onko olemeassa jokin yhdistys? Ja mistä tämä salakieli on saanut alkunsa? Ja sama vedellä: Odevelen odeveppinut vedeveden kideveelen jodeve ladevepsena. Nydevekyisin kudevekaan edevei edevenää odevesaa tädevetä tadeveitoa. Odevenko odevelemadevessa jodevekin ydevehdistys? Jadeve midevestä tädevemä sadevelakideveeli odeven sadeveenut

Vastaus

Veden kieli (vede-kieli) kuuluu ns. leikkikieliin. Puhutut leikkikielet ovat aikanaan syntyneet kielistä,jotka ovat olleet ulkopuolisille käsittämättömiä. Salakieliä ovat käyttäneet kulkurit ja ammattirikolliset ainakin keskiajalta lähtien. Tunnetuin näistä on "kerjurin latina" eli Rotwelsch ja ruotsin rotvälska. Kieli oli sekoitusta latinasta, mustalaiskielestä ja muista sekalaisista lähteistä. Lasten-ja nuorten leikkikielten alkulähteinä pidetään keskiajan luostarikouluja.

Leikkikielissä käytetään yleiskielen sanoja,joita muunnellaan lyhentelemällä, lisäämällä alku- tai loppupäätteitä tai muilla tavoin.
Vedekieli oli yleinen etenkin Helsingissä 1950-luvulla. On totta, ettei veden-kieltä juuri enää osata. Slangisanakirjassaan "Tsennaaks stadii, bonjaaks slangii "Heikki Paunonen rajaa vedenkielen erityisesti Hämeentien, Pengerkadun ja Sakarinkadun kortteleihin, joissa kieli oli runsaasti käytössä.

Kielen rakennehan on seuraava: "sana" = sana + vede > venasade.
"Veletko tude veille mede? - Velen tude."
Muita suomalaisia leikkikieliä ovat mm. kontinkieli, hade-kieli, ver-kieli

Mitään leikkikielten seuraa emme löytäneet, mutta slangi.net-sivuilla on keskustelu-foorumi, jolta löytyy varmaan muita vedenkielen taitoisia. Mikä teitä estää perustamasta omaa yhdistystä?

Lähteet:
http://koti.mbnet.fi/joyhan/R5.html
http://kotisivu.mtv3.fi/suku/slangia.html
Paunonen: Tsennaaks stadii
Karilas: Antero Vipunen

Terveisin iGS-toimitus/
Helsingin kaupunginkirjasto

Kommentit (0)

Vastauksesi