Olen monesti ihmetellyt, kuka tämä teekkarilaulussa mainittu "Servin Maija"...

Olen monesti ihmetellyt, kuka tämä teekkarilaulussa mainittu "Servin Maija"...

Olen monesti ihmetellyt, kuka tämä teekkarilaulussa mainittu "Servin Maija" oikein on ollut.

Otaniemessä oleva Servin Maijan tien on joissain lähteissä väitetty saaneen nimensä tien alkupäässä olevasta teekkarien ravintolarakennuksesta, Servin Mökistä. Tämä tietysti voi myös olla totta toisinkin päin. Joka tapauksessa tien ja rakennuksen välillä on selvästi yhteys.
Servin Maijasta kertova laulu kuitenkin on ilmeisesti vanhempaa perua kuin kumpikaan edellä mainituista, joten olettaisin tien tai rakennuksen (tai molempien) saaneen nimensä laulun henkilöstä.

Olen kuullut tarinaa, että Servin Maija olisi ollut kuuluisa "huonomaineinen" nainen, jonka luona miesväki säännöllisesti vieraili. Laulun sanat ainakin voisivat viitata tähän. Mainittiin myös, että hän olisi pitänyt majaa jossain päin Alppilaa, ja että Teekkarihymnin säe "...kuuluu pappilasta päin." olisi alunperin ollut "...kuuluu Alppilasta päin.", juuri tähän viitaten.

Kaikki netistä löytämäni informaatio viittasi joko lauluun tai ko. tien ympäristöön paikkana, mutta en löytänyt tietoa nimen alkuperästä.

Vastaus

Teekkarikylän rakentamisen aikaan Otaniemeen tarvittiin ravintolapalvelut. Silloin rakennettiin väliaikainen huoltorakennus (valmistui 1952), joka sai nimekseen Servin Mökki (Smökki). Ravintolarakennus sai nimensä vanhasta teekkarilaulusta. Servin Mökissä toiminut emäntä sai lempinimen Servin Maija. Servin Maijan tie on saanut nimensä kyseisen rakennuksen mukaan.

Ilmari Harkin kirjassa Otaniemi oli – Teekkarikylä tehtiin, eräs professori kertoo, että Servin Maija –laulun mökki olisi todella ollut olemassa 1800-luvun loppupuolella. Tarinan mukaan mökki oli nykyisen Diakonissalaitoksen kalliolla (siis Alppilassa).

Teekkarihymnissä olevasta säkeestä ”Tarhapöllön ääni kimiä kuuluu pappilasta päin” kerrotaan lauletun aikoinaan niin, että pappila-sanan tilalla olisi ollut Alppila. Tällä on viitattu siihen, että Alppilassa on aikoinaan ollut teekkareiden vuokra-asuntoja.

Lähteet:

Nykänen, Panu : Otaniemen yhdyskunta : Teknillinen korkeakoulu 1942-2008 (WSOY, 2007)
http://www.helmet.fi/record=b1845381~S9*fin

Harki, Ilmari : Otaniemi oli - teekkarikylä tehtiin (Otakustantamo, 1977)
http://www.helmet.fi/record=b1280519~S9*fin

http://www.espoo.fi/default.asp?path=1;28;11866;17468;17633;17745;17805;...

Tarhapöllö : teekkarilaulun alkulähteillä / Toimitus Ilkka Aaltonen (Tekniikan Akateemisten Liitto, 2005)
http://www.helmet.fi/record=b1785977~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi