Olen kuullut puhuttavan telttasaunoista.Tuli mieleeni että kuinka savupiippu...

Olen kuullut puhuttavan telttasaunoista.Tuli mieleeni että kuinka savupiippu...

Olen kuullut puhuttavan telttasaunoista.Tuli mieleeni että kuinka savupiippu menee telttakankaan läpi kuumentamatta kangasta niin että se ei syty palamaan?(onko asbestia tai muuta?).Mikäli reikä on oikein väljä,niin löylyt karkaa ??

Vastaus

On (ainakin) kaksi tapaa rakentaa telttasauna.

Toinen tapa on se, että kiuas - kivikasa - kuumennetaan ensin ja teltta pystytetään vasta sitten kun tuli on sammunut kuuman kiukaan ympärille. Esimerkiksi näin: http://www.kolumbus.fi/bjorn.corander/sauna.htm

Toinen tapa on sitten se, että kiukaana on savupiipullinen kamiina. Markkinoilla olevissa kotimaisissa valmismalleissa telttasaunan katto ja seinät tai ainakin katto on tehty paloturvallisista materiaaleista. Lisäksi piipun ympärillä on kankaassa metallisuojus.

Moni on kuitenkin rakentanut telttasaunan omin päin saatavilla olevista materiaaleista. Tässä erään tee se itse -miehen ohjeet: "Siinä on kaksi tapaa. Savupiippu lähtee uunista yleensä joko pysty- tai vaakasuoraan, sen voi normikiukaassa valita. Siihen kohtaan, missä piippu tulee läpi seinästä tai katosta, pitää tietysti laittaa esim peltilevy, johon tehdään reikä. Kankaassa tai muovissa on sillä kohtaa vastaavasti paljon isompi aukko kuin peltilevyssä. Tehdasvalmisteisissa telttasaunoissa kattoon on ommeltu pieni peltinen kaulus, minkä näppärä voi tietysti tehdä itsekin. Ei se telttakangas tai –muovi niin helposti pala, jos ei ole suoraan kontaktissa kuumaan pintaan. Ilma jäähdyttää tehokkaasti."

Kommentit (0)

Vastauksesi