Olen kuullut että salmiakkijauhetta voi tehdä itse kotona, luin kyllä muutamia...

Olen kuullut että salmiakkijauhetta voi tehdä itse kotona, luin kyllä muutamia...

Olen kuullut että salmiakkijauhetta voi tehdä itse kotona, luin kyllä muutamia kysymyksiä ja koitin käväistä apteekkariliiton sivuilla mutta kyseistä sivua ilmeisesti ei enää ole kun en sinne päässyt.Olisihan se mukava jos voisitte sähköpostin kautta ohjeen lähettää tai kertoa mistä sitä voi ostaa/tilata.On kyllä tullut koitettua etsiä verkosta ohjeita, on löynytkin tietysti erilasia, mutta tulos on aina valmistuksen jälkeen ollut aika "masentava ja sotkuinen".
Mutta silti ollaan kaipaamassa vanhan hyvän ajan kirpeän suolaista salmiakkijauhetta!

Vastaus

Jukka Annalan kirjassa ”Salmiakki” kerrotaan salmiakkijauheesta: ”Rutikuiva jauhemakeinen syntyy seoksesta, jonka perustriossa esiintyvät ammoniumkloridijauhe, lakritsijauhe ja puuteri-sokeri. Elementtien annostusta muuntelemalla saadaan korostettua joko salmiakin, lakritsin tai sokerin vivahteita. Kuulostaa helpolta, mutta vain harva tekijä onnistuu hullaannuttumaan kuluttajan.”

Kirjassa kerrotaan lisäksi, että perinteisen salmiakkijauheen ammoniumkloridipitoisuutta laskettiin 1970-luvun alussa kymmeneen prosenttiin. Vanhojen lääkeohjekirjojen resepteissä salmiakin (Ammonium chloridum) osuus oli ollut jopa 34 %. Loppu sekoituksesta on lakritsijauhetta (Extractum glycyrrhizae). Kun salmiakkijauheen terveysriskistä alettiin puhua, jauhe poistui laajasta apteekkimyynnistä 1980-luvun alussa.

Salmiakki-kirjan mukaan ammoniumkloridin johdannaisten valmistusohjeita löytyy yli kahdestakymmenestä reseptikoosteesta Suomen Apteekkariliiton farmaseuttisesta kirjastosta. Suosittelisinkin, että ottaisit yhteyttä sinne ja kysyisit asiaa sieltä. Puhelinnumero ja sähköposti löytyvät sivulta http://www.apteekkariliitto.fi/media/pdf/apteekkariliitto_henkilokunta_l...

Apteekkimuseossa saattaisivat myös tietää asiasta.
http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=1917

Kommentit (0)

Vastauksesi