Olen kutsuttuna laivankastajais tilaisuuteen, viralliseen.

Olen kutsuttuna laivankastajais tilaisuuteen, viralliseen.

Olen kutsuttuna laivankastajais tilaisuuteen, viralliseen. Miten naisten ja miesten pitäisi pukeutua?
Pitäisikö muistaa "kummia" jotenkin?

Vastaus

Mitään tarkkaa pukeutumisohjetta ei valitettavasti juuri laivan kastajaistilaisuutta varten löytynyt. Myöskään kummin muistamisesta eivät etikettikirjat maininneet mitään.

Aina jos tuntee pientäkin epävarmuutta oikeanlaisen asun valinnassa, on suositeltavaa tiedustella asiaa tilaisuuden järjestäjältä. Jos kutsukortissa on maininta tietynlaisesta pukeutumisesta, on sitä noudatettava aina poikkeuksetta. Jollei kutsukortissa ole erillistä mainintaa, on asu useimmiten vapaa.

Tilaisuuksiin pukeutuminenhan merkitsee aina kohteliaisuutta isännille, ja paljon asuvalintaan vaikuttaa tilanteen henki. Jos tilaisuus on päivällä kuten ilmeisesti tässä tapauksessa, voi olla syytä välttää liian juhlallista pukeutumista. Juhlan iloisen luonteen takia, nainen voi hyödyntää puvussaan värejä, tyylikkyyttä tietenkään unohtamatta. Miehellä tumma puku osoittaa virallisessa tilanteessa hyvää makua.

Tietysti, jos asu todella on vapaa niin tummassa puvussa voi olla kiusallista seisoskella muun juhlaväen kilistellessä lasejaan shortseissa ja purkkareissa.

Kenkien valinta asettaa omat pulmansa naisille. Kun kyse on virallisesta tilanteesta, ovat korkokengät tyylikkyytensä puolesta ehdoton valinta. Toisaalta, jos kävisi niin upeasti, että juhliin osallistujilla olisi mahdollisuus päästä nimen saavan aluksen kyytiin, niin matalapohjaiset kengät voisivat olla huomattavasti käytännöllisempi valinta.

Esimerkiksi tyylikkäät, metallinhohtoiset tai antiikin ajoista vaikutteita ottavat gladiaattori-henkiset sandaalit ovat erityisen trendikkäät juuri nyt. Ne eivät tietysti oikein istu viralliseen tilaisuuteen.

No se kengistä. Pari sanaa vielä laivan kastamisesta, se on näet varsin kiehtova historiallinen traditio. Jos ei muuten niin vaikkpa avuksi small talkiin.

Merenkäynnin kiehtovassa maailmassa on säilynyt muinaisilta ajoilta runsaasti vanhoja perinteitä ja uskomuksia. Yksi näistä on juuri laivan kastamisen merkitys vesillelaskussa. Yli viiden tuhannen vuoden takaa, muinaisen Babylonian ajoilta on löytynyt varhaisin maininta siitä, kuinka vesille laskettava alus kastettiin.

Merten jumalilta on aina toivottu suotuisia tuulia tai hyviä kalasaaliita, ja kastamisen yhteydessä onkin tehty jokin uhraus, jolla jumalia pyrittiin lepyttämään. Uhrauksen laatu on vaihdellut vuosituhansien aikana. Muinaisille roomalaisille riitti vesi, hurjat viikingit suosivat jopa ihmisuhreja tai ainakin ihmisverta.

Tapa rikkoa viinipullo laivan kylkeen kehittyi Isossa Britanniassa 1600-luvulla. Hienostuneiden ihmisten maineessa olevat ranskalaiset jalostivat perinnettä edelleen valitsemalla viinin sijaan pullon shampanjaa.

Lopuksi varoituksen sana:
Jos pullo ei rikkoudu tai seremonia muulla tavalla epäonnistuu, niin sen uskotaan tuottavan laivalle ja miehistölle epäonnea. Historia kertoo, että Titanicia ei koskaan virallisesti kastettu. Pukeutumisessa kannattaakin siis olla tarkka, ettei aiheuta säröä juhlatunnelmaan... Hyvää kastajaistilaituutta!

Kommentit (0)

Vastauksesi