Olen kova lukemaan ja mielelläni lainaan kirjaston kirjoja, mutta välillä...

Olen kova lukemaan ja mielelläni lainaan kirjaston kirjoja, mutta välillä...

Hei!

Olen kova lukemaan ja mielelläni lainaan kirjaston kirjoja, mutta välillä ällöttää kun osa kirjoista on todella likaisen näköisiä, välistä voi tippua murusia, hiuksia jne. Olisinkin kysynyt että tiedättekö mitä kaikkea muuta kirjojen ja lehtien mukana voi välittyä kuin tietoa ja hyvää mieltä?

Eli tarttuvatko pöpöt ja taudit? Home-itiöthän kuulema reissaavaat kirjoissa ainakin? Entäpä jos joku ei ole niin nöpö nuuka ja säilyttää vaikka kirjasto-materiaalia kemikaalien kanssa? Tai käyttää lehtiä wc-lukemistona? Tai ties missä!

Tiedän, että lainaus kohteita tulisi kohdella hyvin, mutta jos kirja/lehti tms. ei ole silmin-nähtävästi rikki niin tuskin joka lainaajan jälkeen kansia pyyhitään tai sivuja selaillaan... Eli kumihanskatko käteen ja kasvosuojusta eteen...=)?

Vastaus

Hei!

Tautien leviämisestä lainakirjojen välityksellä ei ole tieteellistä näyttöä. Vaarallisimpia erilaisten tartuntojen kannalta ovat sittenkin toiset ihmiset.

Kannattaa muistaa, että pelottomat kirjastolaiset käsittelevät palautuvaa aineistoa joka päivä - ilman kasvosuojia tai kumihanskoja!

Enimmäkseen kirjaston kirjoja kohdellaan hyvin, mutta poikkeuksiakin on. Paljon kiertäneet opukset tahtovat olla vähintäänkin käytössä kuluneita. Silloin tällöin kirjojen sivuilta ja sivujen välistä löytyy jos jonkinlaista tuhrua, roskaa ja sottaa. Onpa kirjojen välistä pudonnut jopa juustoja, nenäliinoja, vanupuikkoja ja paistettuja silakoita!

Palautetun aineiston kunto arvioidaan joka lainauskerran jälkeen, ja samalla likaisimmat opukset poistetaan. Mutta joskus palautettu teos päätyy niine hyvineen hyllyyn ja seuraavan lainaajan käsiin.

Lähteet:

Ostin kirjastosta käytöstä poistettuja lastenkirjoja. Miten saan niistä pöpöt pois? (Meidänperhe.fi/keskustelut)
http://www.meidanperhe.fi/keskustelut/alue/2/viestiketju/72108/ostin_kir...

Pois kirjastoista liiat ja likaiset kirjat (Helle Kannila, Kansanvalistus ja kirjastolehti, 1928)
http://www.fla.fi/kannila/kirjasto/kirjasto11.html

Sikainfluenssa voi tarttua rahoista, kaiteista ja kirjaston kirjoista (Turun Sanomat 6.8 2009)
http://www.ts.fi/online/kotimaa/65675.html

Sofi Oksasen Puhdistus oli likaisin teos (Aamulehti Moro, 25.08.2011)
http://www2.aamulehti.fi/moro/uutisellista/sofi-oksasen-puhdistus-oli-li...

Kommentit (0)

Vastauksesi