Olen kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1979.

Olen kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1979.

Olen kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1979. Onko mahdollista lukea oma äidinkielen aineensa jostakin lähteestä? Tai katsoa muita kirjoitusten tuloksia?

Toinen kysymys: voiko ihminen tottua johonkin tiettyyn alkoholituotteeseen niin, että se ei enää aiheuta haittavaikutuksia? Olen itse nauttinut tiettyä valkoviinimerkkiä useamman vuoden ajan eikä se aiheuta minulle mitään päänsärkyä, krapulaa tms. suurinakaan annoksina nautittuna. Paitsi, jos jossain välissä juon vaikka pullon olutta tai siideriä ko. viinin lisäksi. Muista valkoviinimerkeistä saan usein päänsäryn, jos määrät ovat kasvaneet liian suuriksi.....

Vastaus

Ylioppilaskokeiden vastuksia säilytetään vain 1,5 vuotta tutkinnon suorittamisen jälkeen, minkä jälkeen ne tuhotaan. Mikäli äidinkielen aine ei ole päässyt mukaan "Ylioppilasaineita 1979" -valikoimaan, sitä ei valitettavasti pääse mistään enää lukemaan.

Tulokset sen sijaan säilytetään pysyvästi. Niitä voi kysellä oppilaitoksesta, jossa kokeen on suorittanut. Kadonneen ylioppilastodistuksen jäljennöksen voi tilata Ylioppilastutkintolautakunnalta.

Sitten toiseen kysymykseenne.
Jatkuva alkoholinkäyttö kasvattaa sietokykyä, mutta ei vähennä alkoholin aiheuttamia haittoja.
Mikäli oireettomuus liittyy nimenomaan tiettyyn viinimerkkiin, kuten tässä tapauksessa, syynä ovat todennäköisesti monille ihmisille päänsärkyä tai migreeniä aiheuttavat viinien sisältämät tanniinit tai rikkiyhdisteet.

Tanniinien eli parkkiaineiden määrä viinissä on osittain riippuvainen rypälelajikkeista ja ennen kaikkea viinin valmistustavasta. Siksi niiden määrä vaihtelee viinistä toiseen. Kaikki viinit sisältävät rikkidioksidia, sillä sille ei vielä tänä päivänä ole keksitty korvaajaa viinin valmistuksessa. Pitoisuudet ovat korkeampia valkoviineissä kuin punaviineissä ja makeissa viineissä korkeampia kuin kuivissa viineissä.

Oluissa ja siidereissäkin on rikkidioksidia, oluissa tosin vähemmän kuin viineissä. Makeassa siiderissä rikkioksidia sen sijaan on enemmän kuin kuivassa valkoviinissä. Myös biogeenisiä amiineja sisältävät ovat tavallisia syitä päänsärkyyn. Näitä ovat histamiini, fenyylietyyliamiini, tyramiini, tryptamiini ja serotoniini. Niin viini kuin olutkin voivat sisältää näitä aineita.

Eri alkoholilaatujen vaikutukset eri ihmisillä vaihtelevat herkkyyksien mukaan. Siksi jokin olut kenties laukaisee päänsäryn, toisin kuin tietty viini. Sen sijaan eri alkoholilaatujen nauttiminen sekaisin ei vastoin yleistä uskomusta sinänsä pahenna krapulaoireita.

Jatkossa eri aiheita käsittelevät kysymykset olisi hyvä lähettää erillisinä.

Lähteet:

Ylioppilasaineita 1979 HelMet-kirjastoissa
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1123886__Sylioppilasaineita...

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:kgw-jnv1sKQJ:www.ylioppilastu...

http://www.alko.fi/fi/1A04B2BEDA64F2AFC225757C0048CE7A?opendocument&src=5,1

http://www.alko.fi/fi/D2A8CCCA0D1E2DDDC22572E20032D4F3?opendocument&src=...

http://www.alko.fi/fi/1291B51F6AB49BFBC225752700413B5B?opendocument&src=5,1

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=dlehtihaku_view_art...

Kommentit (0)

Vastauksesi