Olen kiinnostunut viestinnästä ja sen historiasta, mutta en löydä siitä paljoa...

Olen kiinnostunut viestinnästä ja sen historiasta, mutta en löydä siitä paljoa...

Olen kiinnostunut viestinnästä ja sen historiasta, mutta en löydä siitä paljoa tietoa. Mikä on vanhin viestinnän muoto ja vanhin viestintäväline? Onko neandertal-ihminen osannut puhua? Millä hakusanoilla näistä kannattaa tietoa hakea?

Vastaus

Jaahas, miten pitkälle evoluution esihistoriaan haluaisitkaan mennä… Ja haluaisitkohan tietää homo sapiensin eli ajattelevan ihmisen viestinnän historiasta vai viestinnän evoluutiosta ihmisapinoista lähtien vai ylipäätään eläimistä alkaen vai... Kysymyksesi on siis laaja, mutta kutkuttava!

Tiedonhaku on ammattilaisellekin kokeilemisen ja erilaisten polkujen etsimisen iloa. Tavallisesti etsin Helmetistä johonkin aiheeseen liittyvää aineistoa näin:
http://helmet.fi/

1)Nappaan kysymyksestä pari keskeistä termiä: viestintä + historia > Aloitan haun kokeilemalla noita, eli taputtelen hakukenttään sanat peräkkäin. Sanat voi katkaistakin, esimerkiksi: viestin* historia*
2)Pikainen silmäys tuloslistaan. Mietin, tarvitsenko rajauksia. Nyt rajaan aluksi (vasemmalta palstalta) kieleksi ’suomi’, kokoelmaksi ’tietokirjat’ ja löytyi-kohtaan ’aihe’.
3)Katson tarkemmin tuloslistaa. Toiselta sivulta löytyy kirja, joka vaikuttaa olevan juuri sitä, mitä haluankin.

Tämä:
-Korhonen, Mikko: Kielen synty (WSOY, 1993)
http://www.helmet.fi/record=b1348743~S9*fin

4)Klikkaanpa siis tarkemmat tiedot naamalle. Rullaan alempaa kohdan ’asiasanat’. Ja tadaa! Siellä on sievästi listattuna muitakin termejä, joiden avulla voin jatkaa aineiston etsimistä.
5)Jos muutkin kuin suomenkieliset teokset kelpaavat, poistan kielirajauksen napsauttamalla ruksia siinä tuloslistan vasemmalla laidalla.
6)Hoplaa, kokeilen sanoja erilaisin yhdistelmin, välillä mulkaisen tarkemmin kiinnostavia opuksia ja otan niistä mukaan lisää sopivia hakusanoja.

Sellaisia kuin: kielihistoria, sanallinen viestintä, historia, kieli, evoluutio, kulttuuri, käyttäytyminen, sanaton viestintä, kuvallinen ilmaisu, kuvallinen viestintä.

7)Ja voi että, löydän vaikka mitä… (useimmiten)

Asiasanat ovat käypiä hakusanoja kaikkien kirjastojen tietokannoissa. Yliopistokirjastojen tietokannassa Lindassa asiasanoitus on tosin tarkempaa kuin esimerkiksi Helmetissä. Monesti kannattaakin hakea aineistoa myös Lindasta ja kokeilla sitten kirjan nimen perusteella, löytyisikö sitä yleisistä kirjastoista. Niin kuin nyt:
http://linda.linneanet.fi/F/ > haku sanoilla: viestintä evoluutio > klikkaa: Rajaa hakutulosta > oletusvalintana on ’Teoksen kieli – suomi’ > Hae

Näin löytyypi tämäkin, joka ei äkkiseltään osunut Helmet-hakuihin, mutta on silti saatavilla pitkin pääkaupunkiseutua:
Viitala, Jussi: Inhimillinen eläin, eläimellinen ihminen: sosiaalisen käyttäytymisen avaimet (Atena, 2003)
http://www.helmet.fi/record=b1622153~S9*fin

Googlessa toimii hyvinkin samantapainen taktiikka – ja samantapaiset sanat – kuin Helmetissä. Kokeile sanayhdistelmiä: neandertalin ihminen puhe, viestintä historia, viestintä evoluutio, kieli evoluutio… Saat huolellisella tulosten arvioinnilla mainioita alkupaloja aiheestasi! Näistä artikkeleista löydät niin vanhimman viestintämuodon kuin neandertalin ihmisen tavan viestiä:

-johdatusta viestinnän historiaan
http://viesverk.uta.fi/johdviest/luento5.html
-artikkeli ihmisen kuulon ja puheen evoluutiosta
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_art...
-kielestä ja evoluutiosta
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero?p_p_id=dlehtihaku_view...

Kiintoisaa asiaa – ja vähän asian vierestä – löytyy myös Tieteen kuvalehden arkistosta.
http://tieku.fi/ > Hae: viestintä evoluutio, tai: kieli esihistoria.
Joidenkin artikkeleiden lukeminen vaatii rekisteröitymistä ja kirjautumista, mutta tämä huvi on ilmaista.

Kommentit (0)

Vastauksesi